Dankzij de inspanningen van een klein groepje mensen, waaronder Remy Hoeve op Terschelling, krabbelt het ras sinds het begin van deze eeuw weer overeind, nadat het vrijwel overal verdwenen was. De Stichting Zeldzame Huisdieren ondersteunt het en sinds 2008 is er een Nederlandse Vereniging met inmiddels zo'n 65 leden. Er is een stamboek, waar 150-200 varkens ingeschreven staan (hoewel niet met allemaal wordt gefokt) en er komen zelfs drie beerplaatsen beschikbaar in een KI-station. En uiteraard is er de website bontebentheimer.nl.
De Bonte Bentheimers blijken bij uitstek geschikt voor alternatieve manieren van varkenshouderij. Manieren waar Nederlandse, grootschalige houders alleen maar met verbazing (en misschien een beetje afgunst) naar kunnen kijken: Spaanse, Portugese en Italiaanse varkensboeren die een goed inkomen weten te verdienen met 10 zeugen die bovendien grotendeels buiten gehouden worden. In navolging daarvan is in Nederland Buitengewone Varkens van start gegaan. Zij laten Bonte Bentheimers buiten lopen, op stukken grond waar een eenvoudig sheltertje de varkens beschutting biedt. Omwonende 'hulpboeren' (ook naar het platteland getrokken Randstedelingen) houden een oogje in het zeil en helpen voeren. Marketing en verkoop houdt Buitengewone varkens in eigen hand. Het businessmodel bestaat uit 'investeerders' die in ruil voor hun inleg 3 jaar vleespakketten krijgen die hun meerwaarde ontlenen aan hun bijzonderheid.
Het vlees van de Bonte Bentheimers is wat vetter dan gangbaar varkensvlees. Het vet zit behalve in de speklaag ook door het vlees geaderd. Dat geeft het lekker veel smaak en houdt het mals. Diverse restaurants hebben het al ontdekt, particulieren kunnen er via webwinkel MergenMetz ook van kopen. Het vlees is duurder dan regulier varkensvlees omdat de Bonte Bentheimers er twee keer zo lang over doen om op slachtgewicht te komen.
Sinds deze week kent de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken het echtheidslabel 'Echt Bonte Bentheimer' toe aan varkenshouders die echte Bonte Bentheimers hebben, deze diervriendelijk houden en geen kruisingsproducten als zodanig aanbieden. Hiermee moet voor de afnemer, de consument, onomstotelijk helder worden dat het om echte Bonte Bentheimers gaat.
Of het gaat helpen in Tilburg, is nog de vraag. Daar wil kunstenaarsinitiatief PeerGrouP door middel van het project Het Varkenshuis de varkens weer dichter bij de mens brengen. In het Varkenshuis verzorgen buurtbewoners gezamenlijk op een stukje groen een paar varkens die uiteindelijk geslacht worden en ook door hen opgegeten. In Groningen was het een daverend succes. In Tilburg hebben de buurtbewoners zich verenigd in een actie "Geen varkens in de wijk".
In Brabant hebben ze blijkbaar zelfs van verantwoorde varkens de buik al vol. Ik proefde ze afgelopen woensdag en heb ze juist graag in mijn buik. Het is ook nooit goed.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat een goed initiatief; misschien kan ook het Chaamse Hoen weer wat meer leven ingeblazen worden en op een dergelijke manier vermarkt worden?
Haha. Rolls Royce is in 1971 failliet gegaan en genationaliseerd en in 1998 overgenomen door Volkswagen. Ik vrees dat het vergelijk mank gaat. Ik denk dat het gebruik van het begrip 'toevallig' niet correct is. De Duitser Schulte-Bernd was er zeer van overtuigd. Net zoals ik er van overtuigd ben dat de revival van veel "aardse zaken" te danken is aan mensen die niet meelopen met de massa.
Uw redenering volgend zou de macht van de massa-industrie altijd gelijk hebben als het om goede smaak gaat. Lijkt me toch niet.
Is het niet vreemd dat alle "rolls royces onder de varkensrassen" enkel puur toevallig overleefden bij hobbyisten. Zo doen ze dat niet bij Rolls & Royce. daar kient men dingen uit, ontwikkelt men technologie, werkt men aan de toekomst. Goede smaak mag geen gevolg zijn van toevallig overblijvende plebeïsche rassen.
@Norbert, ik heb de website inmiddels in de tekst toegevoegd, excuses!
Mag ik hierbij verwijzen naar de website www.bontebentheimer.nl Daar staan o.a. op een kaart de houders waarvan een deel aan huis verkoopt. En in de linker menuzuil onder 'Echt Bonte Bentheimer' ook slagers. We hebben het label net geannonceerd; de komende tijd wordt e.e.a. uitgebreid met gecertificeerde varkenshouders, nog meer slagers en restaurants.