Ik had het al eerder gehoord van een WUR-onderzoeker. Er loopt inmiddels een groep kinderen van ca. 9-12 rond die nog nooit echte groenten hebben gezien.
Leven ze dan onder een steen? Komen ze uit achterstandswijken? Nee, ze blijken vooral in wijken als Amsterdam-Zuid te huizen. Twee succesvolle ouders. Geen tijd. De pizzakoerier kookt het eten óf pa, ma of één de kinderen gaan het even halen. Even buiten eten kan soms ook, maar dat duurt te lang.
Aan de Engelse Teesside University zijn ze er nu ook achter: het grootste deel van 9-10 jarigen heeft nog nooit een sperzieboon gezien, laat staan geproefd. Wel bruine bonen, die krengen waar Bartje niet voor wou bidden en die meestal uit blik komen. Tuurlijk: de 1-pans chili con carne is ook populair bij kamerbewoners. (9:27h: domdom - het gaat om 'baked beans', die glibberende bonen in tomatensaus van het Engelse ontbijt natuurlijk)
Ik ben benieuwd wat er uit het onderzoek zou komen als je vraagt naar bijv. haring of saté kambing ;-)
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Of het nu om bonen gaat, tomaten, of zelfs aardappelen: kinderen hebben geen idee. Aardappelplant in de schoolklas: kinderen denken dat de aardappels aan de takjes zullen gaan groeien, net als appels aan een boom. Vertel je dat ze onder de grond zitten, dan is de reactie: bah vies. Schooltuintjes terug in het onderwijssysteem is misschien een oplossing. En een eetbare tuin in plaats van een veegtuin als nieuwe trend.
tuingroet van lizet van de spinazieacademie
@Nick
Zet alle culinaire schroom overboord, want dit wordt pas echt gastronomisch incorrect eten:
Raasdonders.
Nodig:
Grauwe erwten/Capucijners
gerookt spek.
uien.
zoetzure uitjes.
piccalily
augurken
rauw gesnipperd uitje
Spek uitbakken, uitje ook. De rest naar believe toevoegen. Er zijn overigens heel wat meer toevoegingen mogelijk. Heerlijk.
In Nederland worden "groene boontjes" sperziebonen genoemd. Spekbonen zijn hele dikke, zo dik als je pink en princessenbonen zit een boontje in. De termen worden losjes gebruikt.
Flessen ontkurken, voornamelijk.
'... en vooral mijn 76 jaar oude moeder wordt wild wanneer ze er ziet.'
Vertel eens, wat doet ze dan?
Zoals ik al zei: Traditioneel is belgië mij drogebonenland.
Over erwtjes, sperzie en princessen wordt er wel stoer gedaan, maar bijna niemand weet nog wat een princessenboon is. Mijn Turkse buurman kweekt ze nu in zijn tuin. Ik krijg er elk jaar wat van en vooral mijn 76 jaar oude moeder wordt wild wanneer ze er ziet. Ze zijn in de handel niet eens te krijgen, ook niet op de markt.
Gelukkig (en dat werd elders al besproken) zijn er hier nog héél veel volkstuintjes, "de lochting" in het Vlaams, waar brave mensen voor zichzelf groente kweken die in de grootdistributie niet meer te krijgen zijn: postelein, ijskruid, en dus ook die fameuze staakbonen die wij princessen noemen. Maar linzen zijn hier onbekend, split- en grauwe erwten alleen te koop in Afrikaanse winkels. Capucijners ken ik enkel uit de Noordnederlandse litteratuur, snert en raasdonders zijn voor ons als de lotofagen van Homeros. Linzen (du Puy) worden door Fransdolle politiekers gegeten om hun band met "l'hexagone" te bevestigen.
Verder horen groene flageolets wel bij schapenvlees, maar dan komen ze uit blik.