Als we CO2 blijven uitstoten zoals we nu doen, is zoveel landoppervlakte nodig dat vrijwel alle natuurlijke ecosystemen verloren gaan. Wanneer CO2-uitstoot wordt verminderd volgens het klimaatakkoord van Parijs, is een derde van de natuurgebieden of een vierde van de landbouwgronden nodig voor beplanting die optimaal CO2 kan opslaan. Hierdoor kan onze voedselzekerheid in gevaar komen. Alleen ambitieuze maatregelen die de CO2-uitstoot drastisch verminderen, kan deze competitie voor land tussen bossen, natuur en landbouw voorkomen. Maar zelfs in dit scenario zijn zware middelen nodig om te voorkomen dat de aarde meer dan 2 graden opwarmt. De conclusie van het onderzoek is duidelijk: bomen alleen zullen er niet voor kunnen zorgen dat het klimaat stabiliseert.
---
Redactie (25 mei, 18.00 uur): Op Facebook ontstond een parallel-discussie waar de gesprekspartners elkaar vanuit verschillende perspectieven in de haren vliegen :
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jeroen, als je bedoelt dat wij geld zouden verdienen aan gegevens door die te verkopen aan derden, moet ik je kenbaar maken: nee. We gebruiken de data uitsluitend voor de site om die beter te maken. Dat staat duidelijk in onze voorwaarden.
Inloggen via de captcha doen we om de enorme hoeveelheid spam die we zouden krijgen in de reactievelden tegen te houden, als we dat filter niet zouden hanteren. Ook dat is in het belang van de lezer.
Als je over deze zaken vragen hebt: doe het via nog een dienst van FL - de interne mail. Dan stoort het andere lezers niet. Nu dwing je ons hier in het openbaar ruimte aan te spenderen.
Begrijp ik Dick, maar niet alle websites doen het puur sang voor eigen gebruik.
Dat is waarom ik er scherp(er) op ben ;-)
#31, Jeroen, laatste zin: dat doen we al jaren, net zoals iedere site die wil weten wat er allemaal gebeurt om de site voor lezers te verbeteren.
#19 Dick, wat verlaat*.
Was gisteren hooibouwen met een Deutz D25 uit 1956 met een bandenwagen die nog omgebouwd is van paard naar trekker. Na 100 pakken hooi opsteken à 18kg het stuk met een lange hooivork ben ik 4 blaren op mijn handen verder, maar kan ik nog gewoon blind typen op mijn toetsenbord als huidig kantoorpikkie ;-) (Ik heb definitief geen eelt meer op mijn handen leerde ik gisteren).
Om 3 redenen postte ik het filmpje:
Ja, de man met de pet is te vertrouwen want wat hij zegt is grotendeels tot geheel waar. Je ziet de fossiele energie pomp uitgaan #21 en #25 . De storyteller met zijn animatieflimpje pleit voor een 3 voudige systeemaanpassing in mijn ogen. Deze is gelijk aan hoe al die fossiel brandstof ook ooit allemaal is ontstaan is. De man met de pet laat meer zien dan enkel een boom planten.
Nee, de man met de pet is niet te vertrouwen want de ruimte die de natuur daar voor nodig heeft en vooral de tijd om weer ‘terug te keren’ naar die status quo met al dat Koolstof (fossiel) in de grond duurt veels te lang. Benoemt Jos ook in #26 . Het heeft ook niets te maken met our genaration, al dan niet inclusief kinderen en kleinkinderen #28
Nee, want de ‘idiot’ vertelt heel veel vooral niet in deze korte film. #levensstijlimpact #energievraagstuk #aantallevendemensenopaarde #hoelang(gezond)levendiemensendannog
Derde reden tot plaatsing is de manier waarop deze storyteller de jonge generatie benaderd. Geen veels te lange, soms gepoogd tot “flitsende” PowerPoint presentatie. Geen (Ted-ex) podium om een verhaal af te steken wat vol zit met ingewikkelde termen gesproken door een spreker die soms nauwelijks te verstaan en/of volgen is. #29 Deze ‘idiot’ kon weleens gemakkelijker ‘viral’ gaan dan onze reacties op foodlog.
Als je in youtube zoekt op een onderwerp zijn daar vaak hele mooi ( en ook hele slechte) filmpjes te vinden waarmee je snel en gemakkelijk kennis kunt vergaren en/of stof tot nadenken. Juist vanwege deze laatste die link naar de jongere mensen droeg ik het filmpje bij.
Het staat in #29: samen en in sociaal verband.
Gisteren na afloop van de hooibouw kwam het ook ter sprake, maar o,o vanaf hoever je soms jonge mensen moet ophalen om hier enigszins over te willen en kunnen nadenken. Om ze vervolgens wat te vertellen over dit onderwerp en dan ook nog mogen blijven vertellen. En niet met een oneliner gekild te worden door 1 van de aanwezige in de ‘kring’ nog voor je het halsje van je flesje bier hebt leeg gedronken.
*PS: NIET TOF dat ik gegevensverzameling moet toestaan om überhaupt nog te kunnen inloggen op Foodlog. #Firefox #Kaspersky en verklaart de rest van de vertraging voordat ik een bijdrage kon posten...
#21 Wouter. Het klopt dat ik het oplossende vermogen vanuit landbouw door mij nogal sterk is aangezet. Landbouw en dan specifiek plantaardige landbouw is echter niet HET probleem.
Wat mij wel opvalt is dat communicatie de sleutel is of een van de sleutels is. En dan juist communicatie naar de grote buitenwereld toe. Ik deed dat aanvankelijk vanuit mijn crisis, die verzopen gewassen heet a.g.v. klimaatverandering. Schade en een deel van de oplossingen zitten in een hand. Namelijk bij de boeren. En als er dan lieden zijn, die enkel en alleen consumeren, CO2 produceren en geen zuurstof produceren en zo klimaatschade veroorzaken bij o.a. boeren, maar wel een grote mond opzetten tegen boeren als zijnde vervuilers, dan gaat dat wringen.
Dat relatief eerlijke authentieke boerenverhaal vind aansluiting bij mensen die dat doorhebben. Op een paar neuzelaars en zemelaars na dan. Maar... allez. In de afgelopen jaren heb ik een divers palet aan mensen met ook hun ideeën mogen ontmoeten. Ook van de milieubeweging en klimaatbeweging. Zelf positioneer ik me als een sociaal conservatief vanuit het ouwe boerenrentemeesterschap. Zij zijn blij verrast als ze een ander geluid erbij horen wat de hunne versterkt. En juist vanuit een andere invalshoek. Het gaat dus om communicatie naar de buitenwereld toe. Dus ook dat ZLTO-verhaal van dat Boeren een oplossing hebben. Agro-ecoloog dus. En dat zegt Jan Peter elders dus goed.
Zelf liep ik mee in de climatemarch van 29 april in Amsterdam en had op 3 mei een vrij groot stuk in AD en Telegraaf. Vanuit die sociaal conservatieve hoek.
Naast de koplopers op hun eigen plekkie, hun eigen boerderij, zouden de boeren en hun organisaties dit frame van boerenoplossingen, want dat is het wel, van dat boeren een oplossing hebben, wat meer naar buiten mogen dragen. De mainstreammedia en politiek hebben in dit verhaal ook een rol. Het discours verengen tot enkel een vleestax of Vegaslager is te plat. Daar heeft de media en politiek dus een verantwoordelijkheid die ze niet pakt. Dat is eigenlijk uiterst kwalijk. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Maar de boerenoplossingen is er wel eentje die niet gemarginaliseerd mag worden.