Tot die conclusie komen onderzoekers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research. Zij hebben uitgerekend hoeveel hectare bos nodig is om CO2-emissies te compenseren en het klimaat te stabiliseren. De onderzoekers baseerden hun berekeningen op drie scenario's: business as usual, het klimaatakkoord van Parijs en een ambitieuze CO2-reductie.

Als we CO2 blijven uitstoten zoals we nu doen, is zoveel landoppervlakte nodig dat vrijwel alle natuurlijke ecosystemen verloren gaan. Wanneer CO2-uitstoot wordt verminderd volgens het klimaatakkoord van Parijs, is een derde van de natuurgebieden of een vierde van de landbouwgronden nodig voor beplanting die optimaal CO2 kan opslaan. Hierdoor kan onze voedselzekerheid in gevaar komen. Alleen ambitieuze maatregelen die de CO2-uitstoot drastisch verminderen, kan deze competitie voor land tussen bossen, natuur en landbouw voorkomen. Maar zelfs in dit scenario zijn zware middelen nodig om te voorkomen dat de aarde meer dan 2 graden opwarmt. De conclusie van het onderzoek is duidelijk: bomen alleen zullen er niet voor kunnen zorgen dat het klimaat stabiliseert.

---
Redactie (25 mei, 18.00 uur): Op Facebook ontstond een parallel-discussie waar de gesprekspartners elkaar vanuit verschillende perspectieven in de haren vliegen :


Dit artikel afdrukken