Die gooien we natuurlijk niet weg, maar we eten ze op. Mijn vrouw pureert ze door de soep.
Ik moet denken aan de verhalen die ik ken van de houders van koeien die in de natuur lopen. Ze vreten er het een en ander weg en oude planten komen weer te voorschijn. Soms zelfs planten die al tientallen en misschien wel meer - niet makkelijk vast te stellen - verdwenen waren geacht. Natuurbeschermers zijn tegen koeien in de natuur, want ze vertrappen alles. Ze hebben geen achting voor wat er terug kan komen en willen alles houden. Niet bij natuur, maar zoals die vandaag is.
Waar die preitjes vandaan komen? Geen idee. We kunnen ons niet voorstellen dat de vorige bewoners er ooit een moestuintje hadden. Dat hadden ze nl. op een daarvoor veel geschiktere plek. Op het plekje waar ze stonden staan al tien jaar alleen wat wilde planten en graspollen. In de brandende zon. Dus er wil 's zomers niks groeien dat water nodig heeft; en waarom zou je met water gaan slepen als je er veel minder van hoeft te verspillen?
We gaan aan tafel. Zullen het hebben over de mol. Het zal toch geen preiplantertje wezen?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick als ik naar de kleur kijk dan lijkt het me geen winterharde prei, dus houd hem enigzins vorstvrij. Die winterharde prei is vaak wat blauw-grijs van kleur. bloeien doet ie in het voorjaar pas (april/mei) tenzij je hem fopt.
DJ, ik denk het ook: er is echt geen uitje aan te onderkennen. Het zijn rechte staken. Geen junen. Maar vlgd jaar laten we er een paar bloeien. Er staan er nog meer. De duvel is uit de grond!
Dick 't is prei, jonge prei. Over mollen heb ik niet zo veel, ik kan me voorstellen dat de Foodlog-hobby-tuinders hun mollen wel gedogen maar ik weet dat ze voor de prof.tuinders en veeboeren een ware plaag kunnen zijn.
Denk maar even aan de spinazietelers of de veeboeren die het gras maaien om in te kuilen. Zo'n hoop grond tussen het kuilgras schijnt behoorlijk schadelijk te zijn voor koeien.
Ik ken een jager die in ruil voor het jachtrecht, de mollen vangt voor die boer, een tijdrovende klus overigens.
Ik dacht dat de manie om te denken dat je natuur kunt "fixeren" al een jaar of dertig voorbij was? Sinds die tijd (en sinds er heel wat beschermde gebieden zijn bijgekomen) doet men niets dan "onderhoudswerken" in die reservaten. dat moet, omdat anders de soorten die het gebied net interessant maakten, zouden verdwijnen door overschaduwing, bodemvorming, aanslibbing, enz.,enz.
Sta er eens bij stil: moesten er geen grondwerken of bouwwerven zijn, zou je nooit klaproos, camille (moederkruid), zandzegge, wilde asperge, of al die andere pioniersplanten kunnen zien...
De klaproos werd het symbool van het Westelijk front (WOI), omdat de grond er danig omgewoeld was door de artillerie, dat er het volgende voorjaar massaal klaprozen groeiden rond de loopgraven. Een uniek zicht dat zelfs de soldaten niet ontging.
Nick, dat zou zomaar kunnen. Deze waren in ieder geval erg lekker in de soep. We zullen in het voorjaar eens verder kijken.
Waar het me omging is dat 'reuring' in de bodem weer tot spannends aanleiding geeft. Ik voelde me net die koeienboer die tegen de stadse natuurbeschemer kon zeggen: kijk, je krijgt er wel iets voor terug!