In 2015 werd het amendement van PvdA-kamerlid Sjoera Dikkers voor het verhogen van boetes in de Warenwet van maximaal €4.500 naar maximaal €820.000 aangenomen. In eerste instantie wilde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport alleen de boetes verhogen voor overtredingen die te maken hebben met ‘eerlijkheid in de handel en voorlichting aan de consument’, oftewel in het geval van misleiding.

De Consumentenbond, PvdA en SP pleitten met succes voor een boete-uitbreiding. Het ministerie van VWS stemde in met het verhogen van de boetes voor (opzettelijke) overtredingen waarbij veiligheid in het geding komt. Denk hierbij aan het niet op orde hebben van de traceerbaarheidseisen of het ontbreken van een goede borging van de hygiënemaatregelen.

De verhoging van de boetes geldt voor bedrijven met een omzet boven de €10.000.000. Dit maakt dat de Consumentenbond nog niet helemaal tevreden is. Kleine bedrijven die dit soort overtredingen begaan, kunnen nog steeds wegkomen met 'absurd lage boetes', vindt de Bond.
Dit artikel afdrukken