Gisteren, 11 oktober, heeft Agractie kennis genomen van de inhoud van de door FDF (Farmers Defence Force, red.) georganiseerde protestactie op 16 oktober.
Gezien de turbulente ontwikkelingen vanuit het kabinet en de provincies om boerengezinnen de nek om te draaien is het meer dan nodig hiertegen krachtig in het geweer te komen.
Niet voor niets hebben ook tal van organisaties de banden met het ministerie van LNV opgeschort, het vertrouwen opgezegd, en ultimatums gesteld.
Het is meer dan nodig dat het RIVM erkent dat metingen niet deugen, en conclusies en modellen geen wetenschappelijke grond hebben.
Het beleid van dit kabinet inzake de agrarische sector is desastreus, en moet anders.
Agractie spreekt zijn volledige steun uit voor de actie van 16 oktober, mits deze binnen de kaders van de wet, en publieksvriendelijk blijft.
Neem deel aan deze actie om deze tot een succes te maken!
We hopen dat ook deze actie zal bijdragen om politici, bestuurders en ambtenaren te doen inzien dat het onnacceptabel is dit deel van ons cultuurhistorisch erfgoed, de boeren, het bestaan in Nederland nagenoeg onmogelijk te maken.
UPDATE: 18:30 uur:
Vanmiddag besloot gedeputeerde Johannes Kramer de stikstofregels in te trekken na de protesten van boeren met trekkers in de binnenstad van Leeuwarden bij het Provinciehuis. Op de site van de site van de Leeuwarder Courant legt Kramer (in het Fries) uit waarom.
Beelden van de trekkerprotesten vandaag in Wageningen naar aanleiding van het debat van de Gelderlander/Algemeen Dagblad over de consequenties van het rapport 'Niet alles kan' van de Commissie Remkes
UPDATE: Boeren bestormen ook Uni Wageningenhttps://t.co/etmwhJFIez #boerendebat pic.twitter.com/eZVEIfMFoM
— GeenStijl (@geenstijl) October 11, 2019
En weer naar buiten. De boeren lijken te hebben gewonnen.#boerenopstand #boerenprotest #leeuwarden pic.twitter.com/jk8S6OyNss
— Henk van der Lingen (@Henk83) October 11, 2019
Daar gaan ze weer, voor het melken thuis?#boerenopstand #boerenprotest #leeuwarden pic.twitter.com/lLhHIfgxbI
— Henk van der Lingen (@Henk83) October 11, 2019
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frans, # 30 Los van de vraag hoeveel rechten er uit de roulatie zijn genomen en wat er mee is gebeurd, is de toename eenvoudig te verklaren. Er is duidelijk een trend geweest van vleesvarken omruilen naar fokzeugen. Er zijn weliswaar 2 rechten nodig voor 1 zeug te houden, maar dit is inclusief biggen tot 25 kg. en dat kunnen er best wel een aantal zijn.
#29 Piet Hoogland, je stapt er in vanuit de wantrouwende kant.
RIVM bouwt bij mij aan vertrouwen door een goed model voor geluid aan te bieden aan de burgers. En ja dat kan ik relatief eenvoudig checken.
Of AERIUS voldoende goed werkt heb ik denk voldoende over gezegd.
Qua controle, ik constateer dat het niet goed gaat met zowel de landbouwgronden als de natuur in mijn omgeving. Ik constateer dat we met veel mensen per km2 wonen en we ook nog eens veel dieren houden per km2 binnen de op papier getekende landsgrenzen wat we dan Nederland noemen.
Als je mij vraagt naar visie en strategie zoals ik die ook ten toon spreid als business developer op mijn werk. Dan is AERIUS niet relevant in de discussie. AERIUS is dan uitvoering geneuzel in de marge. De echte keuzes spelen zich af op een hoger vlak.
Te samen hebben we in Nederland een probleem met:
- CO2 uitstoot klimaat ( en wij gaan nat hé, met onze Delta !!)
- Fijnstof uitstoot, Q fever en andere gezondheid issues.
- Natuur en buitengebied wat in rap tempo eenzijdiger wordt. #Biodiversiteit
- Verdienmodel in de primaire landbouw van witte melk, anonieme eieren, en anonieme varkenskarskassen wat stuk gelopen is na enorme opbouw na de 2de wereld oorlog. Landbouw is opvolger van katoen, vliegtuigbouwers, scheepsindustrie. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. LET WEL ik bedoel het gaan van produceren voor export voor handel.
- Logistieke problemen als je naar hoeveelheid asfalt en openbaar vervoer ontsluiting kijkt.
- Een GIGA inrichtingsprobleem dat we nota bene te Gouda, veenweidegebied wat zakt als een malloot nog een hele woonwijk aan het bouwen zijn, de Westergouwe of zoiets. De hele randstad moet verplaatst worden naar hoger gelegen gebied i.p.v. uitbreiden ter plekke, dat over woningbouw in het stikstof dossier. Er wordt gebouwd op de verkeerde plekken. Net als dat er eerder dus stallen gebouwd zijn op onhandige plekken naast bijv. natura 2000 gebieden en/of te dicht bij (bestaande) woningbouw.
Ik vraag me af of ons Kabinet de ernst van het probleem wil zien. De geitensector mag van haar nog steeds groeien en draagt intussen serieus bij aan het mestoverschot. Wel heeft een aantal provincies dat zelf onmogelijk gemaakt, onder het mom van 'onderzoek effect volksgezondheid afwachten', maar in Friesland is het m.i. nog steeds mogelijk geiten te gaan houden. Grond of productierechten zijn daarvoor niet nodig. Waarom kondigt de minister in haar brief geen nationale geitenstop af?
Ik herinner me de varkenspest. De overheid heeft toen voor veel geld productierechten opgekocht. Hoe kan het dan dat de varkensstapel daarna toch met meer dan één miljoen dieren is gegroeid, en wat valt daarvan te leren m.b.t. 'warme sanering'?
Jeroen #28 , aha, je kunt de geluidsmetingen van het RIVM op juistheid controleren met de app op je telefoon.
Kun je op je telefoon, of andere manier, ook de ammoniakmetingen van het RIVM controleren op juistheid.?
#27 In het RIVM heb ik vertrouwen. Ik zeg daarmee niet dat ik vertrouwen heb in AERIUS. Dat zijn voor mij twee losstaande zaken.
O.a. voor geluidsoverlast weet het RIVM de cijfers goed en begrijpbaar aan mij aan te bieden. De uitkomsten daarvan kan ik snappen en plaatsen. En inderdaad heel fijn, met een app op mijn telefoon nameten. Zie bijv. website: Woonspotter Zet rechts de tab geluidshinder aan en vervolgens kun je je woonplaats intypen en/of scrollen en inzoomen op de kaart. De cijfers voor geluid komen van Spøzi en dat is een onderdeel van het RIVM. De overheid biedt het je hier zelf ook aan: geluid.rivm En ik kan dat zelf vrij goed nameten met mijn app dba meter op mijn smartphone.
Welke vragen ik heb bij AERIUS daarvoor verwijs ik graag naar een andere draad op Foodlog Het kwam ter sprake onder: Opinie Minder stikstof door méér koeien in de wei
Conclusie Jos, ik omarm data pas nadat ik er met een kritische blik naar gekeken heb wat heb ik hier nou voor me heb staan en hoe komen ze daaraan.