De openende speech op het boerenprotest vandaag in Stroe werd verzorgd door voorzitter Bart Kemp van Agractie. De taal is hard en dreigend.
We drukken de tekst hieronder integraal af.

Beste mensen, welkom!!
Laat eens horen, wie zijn er uit Overijssel? Wie zijn er uit Zeeland? Wie zijn er uit Brabant? Wie zijn er uit Gelderland?
Goed dat jullie hier allemaal zijn! We zijn hier bij elkaar voor een zeer ernstige zaak, als een generale repetitie!
Op 6 april waarschuwden wij tijdens een actie voor de Tweede Kamer beide ministers dat een boerenactie een boerenopstand zal worden als Den Haag zijn snode plannen niet intrekt. Nu is het zover. De maat is vol. De streep is getrokken!

We weten dat de Franse boeren hun strijd altijd winnen, ze geven niet op! We weten dat de Nederlandse akkerbouwers in 1990 hun strijd wonnen door meer dan 2 weken in Den Haag te blijven
De staat der Nederlanden is in oorlog met de Boerenrepubliek! Ondanks alle vredesaanbiedingen vanuit de Boerenrepubliek blijft de tegenpartij vijandelijkheden over ons uitstorten. Men heeft een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen te bezetten en te ontnemen op valse gronden. De Boerenrepubliek is immers rechtmatig eigenaar van twee-derde van het Nederlands grondgebied waarop we voedsel produceren voor álle Nederlanders en ver daarbuiten.

Hoe moeten de boeren, hoe moet de Boerenrepubliek hierop reageren? We gaan hier niet oproepen tot strafbare feiten. We hebben allemaal gezinnen, bedrijven, een toekomst, we zullen de strijd zonder wapens moeten voeren.

Maar toch: Zonder strijd geen overwinning. Eerst 2 voorbeelden.

We weten dat de Franse boeren hun strijd altijd winnen, ze geven niet op! We weten dat de Nederlandse akkerbouwers in 1990 hun strijd wonnen door meer dan 2 weken in Den Haag te blijven.

Als boerenpartijen hebben wij, ondanks alle inzet, het beleid niet kunnen keren. We hebben hooguit tijd kunnen rekken en scherpe randen eraf gehaald, maar het staat er nu slechter voor dan ooit.

Zijn wij bereid te vechten voor onze toekomst? Zijn wij bereid door te vechten, volhardend en vasthoudend tot het doel is bereikt?

Wat is het doel? Het doel is: De KDW, kritische stikstofgrens, moet uit de stikstofwet. Zolang de KDW als basis in de stikstofwet staat kán er geen oplossing komen.
Daarom: De KDW móét uit de stikstofwet!

Hoe moeten we dat doel bereiken?

Door met alles en iedereen massaal in actie te komen en in actie te blijven tot het doel is bereikt. In de regio’s, in de provincie, maar vooral ook in Den Haag waar deze krankzinnige plannen worden bedacht. Door morgen in Den Haag bij het stikstofdebat te zijn. Door langs de ministeries te gaan om iedereen daar aan te spreken. Door langs de ambassades te gaan zodat de hele wereld weet hoe Nederland zijn boeren behandeld.

En jullie hebben zelf meer dan genoeg goede plannen die uitgevoerd kunnen worden. Doe het! Wacht niet langer! En hou vol! Dit is de generale repetitie: Hierna begint de strijd. Niet één dag of één week: maar tot de overwinning.

De toekomst van de agrarische sector ligt in jullie en onze handen! Zijn jullie klaar voor de strijd? Is de Boerenrepubliek klaar om te strijden tot de overwinning?


Tijdens het vervolg van de middag vroeg boerenleider Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) of LTO Nederland de rangen met de radicalere boeren weer wil sluiten om samen Den Haag te bewerken. De brede boerenlobby in Den Haag hield op te bestaan toen het Landbouwcollectief onder leiding van ex-WUR baas Aalt Dijkhuizen door ruzie en onderling wantrouwen werd gestaakt in juni 2020.

Reageer
  • Deel
Druk af