Vakblad Boerderij bracht het bericht als nieuws. Frans van Dongen, lobbyist van de varkensvleessector in Brussel, zag het ook op gezaghebbende Agra Europe. Dat baart hem meer zorgen.

De berichtgeving is nogal voorbarig, legt hij uit. In januari 2014 sloot Rusland zijn grenzen voor al het varkensvlees uit de hele EU, in verband met de constatering van Afrikaanse varkenspest in verschillende Oost-Europese EU-landen. Tegen dat besluit tekende de EU bezwaar aan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), omdat de importstop niet de hele EU zou moeten betreffen. Op 5 december jl. liet Rusland in die bezwaarprocedure weten dat het land bereid zou zijn tegemoet te komen aan de EU-grieven. De EU is op dit moment die toezegging aan het bestuderen, aldus van Dongen.

Ondertussen heeft de EU bij de WTO zich het recht voorbehouden om, ongeacht wat er uit deze laatste ontwikkelingen komt, alsnog een claim in te dienen tegen Rusland. Volgens de regels van het spel moet daarbij een prijskaartje aan die eventuele claim gehangen worden. Daarvoor gebruikte de EU een eenvoudig sommetje: de waarde van de varkensvleesexport van de EU naar Rusland, plus 15% groei per jaar. Dat leverde de 'schadeclaim van €1,39 miljard' op. Dat is dus, aldus Van Dongen, "wat we in het meest extreme geval zouden kunnen claimen." Om daar meteen aan toe te voegen: "Maar er is geen sprake van dat dit bedrag ooit betaald zou moeten worden; zo'n claim wordt maar zelden toegekend. Het gaat er alleen maar om dat we bij de WTO ons recht op een eventuele claim reserveren."

Van Dongen betreurt het dat in dit strikt procedurele WTO-proces nu al te veel olie op het vuur gegooid wordt. De varkensvlees-ban maakt namelijk een kans omdat die losstaat van de politieke importstop op alle agrarische producten uit de VS en EU die Rusland in augustus 2014 invoerde na de MH-17 affaire.
Dit artikel afdrukken