De filmende dierenrechtenorganisatie Animal Rights bracht vandaag beelden van legpluimveebedrijven naar buiten. Daarop zijn kale, verzwakte en slecht lopende hennen en dode dieren (soms in staat van ontbinding) te zien.

Landbouworganisatie LTO Nederland en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) reageren gepikeerd op de undercoverbeelden die gemaakt zijn op bedrijven in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Vlaanderen. Woordvoerder Esther de Snoo van LTO Nederland zegt op NU.nl dat de beelden "illegaal verkregen" zijn omdat activisten - ook andere dan Animal Rights - zonder toestemming inbreken in stallen. Ook zouden ze boerenfamilies intimideren en bedreigen en lasterteksten aanbrengen met graffiti.

"We zijn met politie, justitie en politici in gesprek om te kijken hoe we dit kunnen aanpakken. Zo staan we in contact met een speciale eenheid die zich bezighoudt met terrorisme en extremisme, waar dit onder valt", aldus De Snoo.

Volgens De Snoo hebben de boeren last van de activisten omdat ze "om de haverklap op deze manier zwartgemaakt worden". Ze zegt dat Animal Rights vanuit een ideologie tegen de veehouderij opereert: "Ze streven ernaar om een hele beroepsgroep te verbieden in Nederland onder andere uit de ideologie van veganisme."

Campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights reageert als volgt: "Waarom zou je iets aan de misstanden doen als je ook de boodschapper kan aanpakken? We wachten af tot het een zaak wordt, dan kunnen we ons verhaal doen. Dat willen we juist. Wij vinden dat het legitiem is om te filmen op dit soort locaties." Volgens hem zijn het "horrorschuren gevuld met tienduizenden leghennen die door de hoge eierproductie en de levensomstandigheden, waaronder de vaak verstikkende atmosfeer, in anderhalf jaar tijd aftakelen tot opgebruikte, kale kippen." Hennen die ziek en zwak zijn, worden volgens Vermeulen aan hun lot overgelaten en krijgen niet de verzorging die ze nodig hebben.

Opvallend is de woordkeuze van beide organisaties. Terwijl LTO Nederland van 'illegaal' (waarvan de tegenhanger 'legaal' is, een woord dat verwijst naar wat mag van de wet) rept, spreekt Animal Rights van 'legitiem' (een woord dat verwijst naar wat terecht is).

Nu.nl - Veebranche wil dierenwelzijnsorganisaties aanpakken op 'inbraak' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
  • Deel
Druk af