Hans Huijbers is voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Vanaf 2009 is hij commissaris (voorzitter) van de VION Food Group. Aan zijn boerderij heeft Huijbers een Café Restaurant gebouwd waar het publiek meer zicht krijgt op het boerenbedrijf.

Het gesprek gaat over de problemen die ontstaan zijn door overproductie. “De boeren sector is aan de rand van het failliet”, zegt Huijbers. “Het voedsel is nog nooit zo goed geweest en we hebben er nog nooit zo weinig voor betaald.” Door inadequaat en contraproductief beleid leggen boeren volgens Huijbers het loodje. Boeren worden vermalen door regels en staan voor immense keuzes. Er moet een nieuwe relatie ontstaan tussen burger en het platteland.

Beluister de koele analyse van een menselijk drama en zijn onverwachte ontknoping: maak samen een mooie tuin van Nederland
In Frankrijk gingen vorige zomer boeren met trekkers de steden in. In september trokken ze op naar Brussel. Eergisteren hielden ze een bus aan met daarin alle EU ministers van landbouw op in het Brabantse dorp Diessen. De ministers kwamen met de schrik vrij. Gisteren vergaderden ze in Amsterdam. Daar waren nog wat boerenprotesten tegen de lage melkprijzen, al bleef het rustig.

Toch voelen Nederlandse boeren de stilte voor de storm. Er zit geen dip in de prijzen. Er is een structurele verandering van de boereneconomie gaande. Helaas laten boeren – en zeker Nederlandse – zich niet makkelijk sturen, zegt Huijbers. Als hun prijzen laag zijn, willen ze nog meer maken.

Dat kan niet goed gaan. Ook wie dat begrijpt, staat erbij, constateert het en kijkt ernaar. Beluister de koele analyse van een menselijk drama en zijn onverwachte ontknoping: maak samen een mooie tuin van Nederland.

Dit artikel afdrukken