Het gesprek gaat over de problemen die ontstaan zijn door overproductie. “De boeren sector is aan de rand van het failliet”, zegt Huijbers. “Het voedsel is nog nooit zo goed geweest en we hebben er nog nooit zo weinig voor betaald.” Door inadequaat en contraproductief beleid leggen boeren volgens Huijbers het loodje. Boeren worden vermalen door regels en staan voor immense keuzes. Er moet een nieuwe relatie ontstaan tussen burger en het platteland.
Beluister de koele analyse van een menselijk drama en zijn onverwachte ontknoping: maak samen een mooie tuin van NederlandIn Frankrijk gingen vorige zomer boeren met trekkers de steden in. In september trokken ze op naar Brussel. Eergisteren hielden ze een bus aan met daarin alle EU ministers van landbouw op in het Brabantse dorp Diessen. De ministers kwamen met de schrik vrij. Gisteren vergaderden ze in Amsterdam. Daar waren nog wat boerenprotesten tegen de lage melkprijzen, al bleef het rustig.
Toch voelen Nederlandse boeren de stilte voor de storm. Er zit geen dip in de prijzen. Er is een structurele verandering van de boereneconomie gaande. Helaas laten boeren – en zeker Nederlandse – zich niet makkelijk sturen, zegt Huijbers. Als hun prijzen laag zijn, willen ze nog meer maken.
Dat kan niet goed gaan. Ook wie dat begrijpt, staat erbij, constateert het en kijkt ernaar. Beluister de koele analyse van een menselijk drama en zijn onverwachte ontknoping: maak samen een mooie tuin van Nederland.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter, mijn gesprekspartner is niet op zijn mond gevallen. Wat was zijn antwoord?
In het interview wakkert Dick de discussie aan door te poneren dat de problemen "onoplosbaar" zijn. Ik meldde via Twitter dat ik als nevendaan wel een oplossing kan aandragen, die neerkomt op het doelgericht opbouwen van gezonde ecosystemen. Dat leidde tot vraagtekens over de biofysische aspecten van zulke praktijken. Mijn beantwoording is hier op FoodLog te lezen.
Als we in alle nieuwsberichten het woord 'landbouw' zouden vervangen door 'voedselproductie', zou dat helpen? In plaats van ''de landbouw heeft de schuld'' staat er dan ''de voedselproductie heeft het gedaan''. Klopt natuurlijk niet helemaal, want we hebben ook bloemen en vezels, maar het zou de consument iets meer aan het denken kunnen zetten.
't Is dat je het zelf zegt Piet, anders zou ik mijn twijfels hebben!
#263 Jan Peter. Je hebt gelijk m.b.t. de woorden en daden en het ongeloof bij velen in de sector(en). Ik schrijf expres sectoren. En over de precieze invulling van het een en ander daar zullen verschillen van inzicht zijn. Veel van wat je schrijft klopt. Niet alles, uiteraard. Maar dat is altijd zo. Met wat ik schrijf is dat ook zo.
Welnu. Wat je de sectoren terecht verwijt, verwijt ik jou en velen m.b.t. hun/jullie kortzichtige blik m.b.t. klimaat en landbouw als (een) oplossing daarbij. Daar staan Hans Huijbers en ik op 10-0 voorsprong. Dat zien weinigen, maar een paar die er echt toe doen zien het wel. Dezelfde houding die jij de sectoren verwijt, zit op het klimaatdossier evenzeer bij vrijwel iedereen in de maatschappij. Dat is zowel amusant als triest. Juist omdat Klimaat HET item is.
PS. Gisteren heb in in de regioraad van ZLTO West-Brabant gewoon expliciet de vraag gesteld m.b.t. Q-koorts. Huijbers gaf gewoon een antwoord dat er veelvuldig contact is met slachtoffers, burgers. Op dat dossier erkent hij verantwoordelijkheid, maar geen schuld. Die erken ik ook. Hij en ZLTO pakken ook die verantwoordelijkheid voor dat verleden. Je kan framen wat je wil, Jan Peter (en een tweetjes opzetten) makkelijk van achter een bureau. Maar wat jij kan, kan ik ook. Wat een ander kan, kan ik ook. Dus dat is niet zo heel bijzonder.