De Cum Laude-verkiezing draait om de verkiezing van de lekkerste Boerenkazen en van andere zuivel die echt op de boerderij bereid is. 'Boerenkaas' is door de Europese Unie erkend als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Alleen rauwmelkse kaas die echt op de boerderij bereid is mag Boerenkaas heten. Naast Goudse Boerenkaas is er ook Boeren-Leidsekaas, Boerenkruidenkaas, oude Boerenkaas, geitenkaas, en ‘Kaas van de boerderij’.
Bij de Cum Laude verkiezingen worden ook winnaars gekozen in de categorieën Boerenyoghurt, Boerenkarnemelk, Boerenboter en overige boerderijzuivel.

Uit het persbericht van de Cum Laude-verkiezing: "Dit jaar waren er maar liefst 140 deelnemende producten van de boerderij. De kazen zijn op 11 maart jl. door professionele kaastechnologen beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en consistentie.
Vervolgens zijn alle kazen en alle deelnemende zuivelproducten op 12 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

De smaak van de winnende Goudse Boerenkaas van de familie Meijer van Kaasboerderij De Hooiberg is volgens de jury van smaakdeskundigen mooi in balans, spannend en karaktervol, nootachtig en met een prettig zuurtje, lekker tintelend en met een cacaoachtig bittertje. De geur is prachtig en de Boerenkaas is heerlijk smedig. Deze kaas kijkt je aan met mooie ogen die je dwingen om te blijven eten. Ook in de technische keuring scoorde deze Boerenkaas met 96 punten zeer hoog.

Kaasboerderij De Hooiberg is gevestigd in Bladel. In 2008 en 2010 stond de familie Meijer van De Hooiberg ook al op het podium omdat zij bij de beste vijf scoorden in de hoofdcategorie Goudse Boerenkaas. Ook behaalden zij in 2010 de maximale score van 100 punten bij een regionale kaaskeuring in Zuid-Nederland. En vorig jaar nog, in 2012, won de familie Meijer Cum Laude in de categorie Oude Goudse Boerenkaas. Een bedrijf dus dat tot de absolute top behoort met hun Goudse Boerenkaas.


Naast bovengenoemde winnaars mogen 20 extra boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat Boerenkaas Cum Laude voeren. Dit omdat hun Boerenkaas tot de absolute top behoort. Een prestatie die ‘goud’ waard is. Een overzicht van alle winnaars en van de lijst met boeren die het predicaat (Boerenkaas) Cum Laude mogen voeren, vindt u op www.boerderijzuivel.nl.

Zo spoedig mogelijk na 14 maart is Boerenkaas Cum Laude verkrijgbaar bij een groot aantal verkoopadressen: bij de winnende kaasboerderijen en bij vele kaasspeciaalzaken, een aantal adressen op de markt en een aantal supermarkten."

Een overzicht van alle winnende boeren in de Cum Laude verkiezing 2013:

Goudse Boerenkaas:
1. Kaasboerderij De Hooiberg (Bladel)
2. Mts Van Blokland (Biddinghuizen)
3. Gebr. J en R v.d. Plas (Sassenheim)
4. VOF de Wit “Houtdijk” (Kamerik)
5. Mts Verweij (IJsselstein)

Oude Boerenkaas: Mts Verweij (IJsselstein)
Boerenkruidenkaas: Kaasboerderij “De Gelder” (Tijnje)
Boeren-Leidse kaas met sleutels (deze kaas is door de Europese Unie erkend en heeft een Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB): Mts Heemskerk – Van der Geest (Oud Ade)
Geitenkaas van de boerderij: De Mèkkerstee (Ouddorp)
Kaas van de boerderij: Mts Van der Geest – Van der Burg (Oud Ade)
Kaas met een verhaal: Kaasboerderij De Vierhuizen (Zoeterwoude)

De winnaars in de categorieën Echte Boerderijzuivel zijn:
Boerenkarnemelk: Fam. Reinders (Wilp-Achterhoek)
Boerenyoghurt: Den Eelder (Well)
Boerenboter: J.A.M. v.d. Burg (Berkel en Rodenrijs)
Overige zuivel van de boerderij: VOF Kaasboerderij Schellach (Middelburg) met hangop.


Fotocredits: www.boerderijzuivel.nl
Dit artikel afdrukken