De prijzen voor een hectare landbouwgrond stijgen, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Kostte een hectare landbouwgrond in maart nog gemiddeld €49.911, in mei was dat €55.507. Met de zomer breekt een periode van relatieve rust aan, naar verwachting zullen de prijzen stabiel blijven.

De grondprijzen voor akkerland stegen: akkerland bracht in mei gemiddeld €56.346 op - €2.000 meer dan in april. Grasland werd iets goedkoper: in april bracht dat nog €48.878 per hectare op, in mei ruim €500 per hectare minder. 'In gebieden met veel grondgebonden landbouw blijven goede grote percelen land gewild. Daar zal de prijs licht verder stijgen', vult Boerderij nog aan.

Het boerenbedrijf is naar winstgevendheid uit bedrijfsactiviteiten een hachelijke onderneming. Subsidies lopen terug zodat de productie omhoog moet om het bulkproduct internationaal competitief te kunnen blijven maken. Grondgebonden landbouw heeft de voorkeur van wet- en regelgeving, zodat boeren die door willen hun productie proberen te vergroten door aankoop van grond. Dat leidt echter tot een balans en winst- en verliesrekening waarop de posten vreemd vermogen en kapitaalkosten steeds verder toenemen.
Dit artikel afdrukken