Provinciale Staten van Noord-Brabant voert een nuloptie beleid, dat er toe moet leiden dat er in 2016 nergens in Brabant wilde zwijnen worden geduld. Volgens Scheepers ontbreekt er nog één laatste operationele stap aan het beleid: het actief beheren van de populatie door het toestaan van de één-op-één-beheermethode en het gebruik van een restlichtkijker door jagers.

In het Eindhovens Dagblad stelt hij: Maar als de faunabeheerders niet snel een ontheffing krijgen om actiever de populatie wilde zwijnen te beheren, wordt het dweilen met de kraan open. Wilde zwijnen in goede conditie, met genoeg te eten, vermenigvuldigen zich rap. Zonder actief beheer is de nuloptie dus een wassen neus.

De onbeheerde zwijnen, het gaat om zo'n 80 tot 120 dieren, veroorzaken schade in landbouwgewassen en vormen een gevaar voor de verkeersveiligheid. Niemand zit te wachten op een aanrijding met een wild zwijn.

Het provinciebestuur moet volgens Scheepens laten zien dat het ze echt menens is met het nuloptiebeleid, door nu ook de ontheffing te verlenen.
Was het voor de rest van de Brabantse varkens ook maar zo eenvoudig om de populatie te beheren.

Fotocredits: busylvain
Dit artikel afdrukken