image

Na vele jaren van voorbereiding gaat "Boeren voor Natuur" van start in de polder van Biesland. De provincie Zuid-Holland, het Stadsgewest Haaglanden, de gemeente Delft, de gemeente Pijnacker-Nootdorp, het Hoogheemraadschap van Delfland en het ministerie van LNV ondertekenen op 7 maart een samenwerkingsovereenkomst in Delfgauw. De overeenkomst bindt de partijen om gezamenlijk de groen-blauwe diensten van dit natuurgerichte bedrijf langdurig te financieren. De polder van Biesland is het laatste stukje open polder tussen Den Haag, Delft, Pijnacker en Nootdorp. Het gebied gaat veel mensen aan het hart en het wordt intensief gebruikt door wandelaars en fietsers. Met Boeren voor Natuur streven de samenwerkende overheden naar een nog aantrekkelijker agrarisch landschap, waar stadsbewoners kunnen genieten en leren van het platteland.

De visie Boeren voor Natuur is in 2001 ontwikkeld door het onderzoekinstituut Alterra, onderdeel van Wageningen UR. Boeren voor Natuur is ontworpen voor gebieden waar landbouw, natuur en landschap goed kunnen samengaan, zoals oude cultuurlandschappen, waterwingebieden, de Ecologische Hoofdstructuur en stedelijke gebieden. Basisgedachte is dat oude agrarische cultuurlandschappen, die door boeren zijn ontstaan, het beste door boeren kunnen worden onderhouden, mits daarvoor de juiste voorwaarden worden geschapen. De boer produceert naast voedsel ook landschap, natuur, waterberging en waterkwaliteit en krijgt daarvoor betaald vanuit een gebiedsfonds.

Hoeve Biesland, het melkveebedrijf van Jan en Mieke Duijndam, blijft een volwaardig boerenbedrijf, maar het scheppen van goede randvoorwaarden voor de natuur en het onderhouden van landschapselementen worden voor hen een belangrijke inkomstenbron. Op een natuurgericht bedrijf wordt geen mest of veevoer aangevoerd: de mest van de koeien gaat op het land en de boer verbouwt zijn eigen veevoer. De boer wordt daardoor gedwongen om slim met zijn grondstoffen om te gaan en gaat hier wat meer en daar wat minder bemesten. De diversiteit die zo ontstaat, leidt tot kansen voor veel verschillende dier- en plantensoorten. Een rijkere ecologie en een betere waterkwaliteit zijn het resultaat. Binnen de regels heeft de boer volop ruimte om te ondernemen.

bron: Alterra
Dit artikel afdrukken