Je staat er even van te kijken, als je het berichtje op agripress.be leest: Franse boeren wordt aangeraden in non-food te gaan. Kan dat dan? Omdat er niks meer te verdienen is in het oude Europa - landbouw moet in duizenden hectares, vee- pluimveeteelt in (honderd)duizenden dieren; dat kan alleen nog in het oude oostblok - moeten ze maar overschakelen. Op toerisme, groene stroom en vezelplanten voor de kledingindustrie.


foto door J.C. Rojas

Het lijkt geweldig nieuws, maar toont maar weer eens aan dat boerenorganisaties zelf de handdoek in de ring gooien. Het spel is gespeeld. Landbouw is een zaak geworden van chemie-concerns, technische zaad- en foodveredelaars, genetici en een industriële werkwijze waarin een handjevol mensen duizenden hectares en grote hoeveelheden dieren bewerken, cq. grootjagen. Het is een knappe prestatie maar ook knap verontrustend als je er goed over nadenkt.

Ik moet weer denken aan mijn reacties op The Future of Food.

Die realiteit en zijn gevolgen gaan wel heel erg hard. Maar gelukkig worden er kennelijk hier en daar nog wat koeien en wat veldjes ander spul in stand gehouden om ons tijdens onze toeristische momenten te vermaken en te laten geloven dat we in een echte wereld leven!

Dit artikel afdrukken