Goede grond is geld waard. Investeer dus in boerenland. Dat zegt superbelegger Jim Rogers Hij stond gisteren in de krant, maar z'n verhaal gaat al jaren rond. Boeren zullen in Lamborghini's rijden, u weet wel, van die sportwagens die nog exclusiever zijn dan Ferrari's.
De tijd van de financiële markten en het bakken van andere lucht is voorbij. De tijd van echte producten breekt weer aan, zegt Rogers.

Ik sprak gisteren boeren die er geen bal van begrijpen. Rogers roept halleluja, terwijl zij kreperen. Hoe kan dat?

Dat kan omdat we over een jaar of 15 - 25 pas echt met tekorten zitten. Als je het zolang uithoudt word je dus schatrijk. Tot die tijd maak je te veel voor te weinig.
De vraag is: welke boer houdt het zolang vol?

In ons deel van de wereld staan de boeren op het randje van de afgrond. Daarom zullen ze verdwijnen. Anderen, ver weg, zullen ons eten moeten maken, maar hebben ook trek en krijgen steeds meer geld. Daarom zullen wij de broekriem ernstig aan moeten halen en onze mobieltjes in moeten leveren. Eten wordt weer duur.Binnen twee decennia verdwijnt onze boerenstand. Anderen zullen in die fraaie bolides rijden, vooral in Zuid-Amerika en van hier een heel eind naar het Oosten. Daar groeit het allemaal prima, is de arbeid goedkoop en vind je ruimte zat. Die houden het vol tot het uur U.

Lamborghini. Mooi boerenlogo, dat wel.

Tuurlijk, er zijn beleggers zoals Rogers. Dat zijn de boeren van de toekomst. Dat heeft zo z'n consequenties voor de verandering van het vak, en daarom zal het hopelijk zo'n vaart niet lopen.
Gesnopen?

Beleggers in Lamborghini's. Het gaat niet over boeren, maar over bedrijven en bazen.

Dit artikel afdrukken