Zondagochtend, dus tijd voor de krantenbijlages. Mij trof het Zaterdags Bijvoegsel van NRC Handelsblad van gisteren: Landstedelijk wonen - boerenbedrijven maken plaats voor buitenbedrijven.
Het gaat over de 'nieuwe luxe buitenwijken' die in de vorm van moderne landgoederen ontstaan op voormalige landbouwgrond.
Ik werd getroffen door het zinnetje: 'Boeren maken plaats voor landhuisbewoners: terwijl iedere dag acht van de ongeveer 120.000 Nederlandse boeren ophouden met hun bedrijf, maken steeds meer projectontwikkelaars plannen voor nieuwe buitenplaatsen en landgoederen.' Boeren krijgen het steeds moeilijker en zullen in steeds sneller uit ons landschap verdwijnen.
Nu even rekenen.
Iedere dag 8 minder. Dit aantal neemt waarschijnlijk snel toe. Een en ander onder druk van de noodzakelijke schaalvergoting, toenemende kosten van voedselveiligheidsnormen en - keuringen, en het onvermogen van de boeren om op een kleinschalige bedrijf toegevoegde waarde te creëren.
Zeg dat we over de komende twintig jaar gemiddeld op 15 uitstappers komen. Dus 15 * 20 * 365 = 300 x 365 = 109.500 minder.
Dan hebben we over 20 jaar vrijwel geen boeren meer en zijn alle weitjes voorzien van prachtige moderne kastelen en landhuizen (want zo brengt die grond tenminste zijn geld op en zit de stakende boer niet zonder cash).
Gelukkig zijn we zo in ieder geval bevrijd van al die - wat mij betreft afschuwelijke - 'boerderettes-naast-een-Bauhaus-pand' in de bekende 'witte schimmel'-wijken rond gemeentes. Maar koeien, paarden en akkers. Da's afgelopen. Behalve dan die in de hobby-wei rond die buitenplaatsen!
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat een walgelijk beeld schets je daar! Maar het zal dichter bij de realiteit liggen dan mijn dromerij. Ik ben als Fries nu eenmaal wat meer verbonden met de natuur en helemaal al met de boer. Voorlopig blijf ik vechten voor de boer!
OK, ik mag dan een onverbeterlijke optimist zijn, maar hoe wou je die melk en dat vlees dan nog betaalbaar houden? Denk je bovendien dat die beesten blij zijn om ingeklemd te raken op de laatste stukjes groen tussen een paar gebouwen.
Welnee, wij willen lekker goedkope melk uit grote stallen met 10.000 koeien! De bereidheid om geld uit te geven, die bepalen we zelf. Niet het aanbod. We moeten eens ophouden die altijd maar tot 'boef' te verklaren.
Maak je geen zorgen: de koeien, paarden en schapen blijven er wel ... als decoratie. En in Friesland, Groningen, Twente en Limburg houden we gewoon nog een paar museum-boerderijen in de benen.
Daar kun je dan tegen flinke betaling logeren, meewerken en meemelken. Ik heb gehoord dat er al dierenartsen worden opgeleid om de uiers te verzorgen van de arme beesten die daar zonodig door allerlei stoethaspels 'gemolken' gaan worden ;-)
Niet als consumenten hier tegen ageren. De publieke opinie is nog steeds dat we koeien in de wei willen zien lopen. Ook zijn daar diverse initiatieven voor gestart en als ik Melchiors reactie in de Unilever-discussie goed heb begrepen wordt de melk/het vlees van betere kwaliteit als ze buiten grazen.
Is het dus een kwestie van de wil om dit te doen. Zou het toch zo zijn dat geld een belangrijkere factor is dan gezondheid?