Het ministerie van EZ - dat tevens over boerenzaken gaat - probeert op dit moment iedereen aan boord te houden en die derogatie te behouden. Daarom moeten melkveehouders nu plannen maken. Dat hebben ze de afgelopen jaren kennelijk niet goed gedaan. Hun besturen deden dat voor hen.
Opmerkelijk is dan ook de uitspraak van melkveehouder en boerenbestuurder Dirk Bruins dit weekend in Veldpost, een veelgelezen boerenblad. "We bespreken alle mogelijke oplossingen", zegt Bruins volgens het blad. Veldpost meldt echter dat Bruins iedere verantwoordelijkheid afwijst. Volgens LTO'er Bruins zijn de melkveehouders zelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie, schrijft Veldpost, "maar omdat we hen vertegenwoordigen denken we mee over oplossingen."
Dat is een weergaloze uitspraak voor een boerenbestuurder. Je kunt zeggen dat je gefaald hebt, maar niet dat je er niet bij was en er niet mede verantwoordelijk voor bent geweest. Als je dat niet wilde, had je bijvoorbeeld Tweede Kamerlid of bestuurder van de Brandweer moeten worden. Dan mag je zeggen dat boeren sukkels zijn, maar niet als je boerenbestuurder bent.
Toch?
Update 9:13h: Dirk Bruins zegt dat Veldpost hem verkeerd heeft geciteerd:
@WoltersKlaas_ @foodlog_nl is absoluut geen citaat van mij. Ik ga #veldpost om rectificatie vragen! Boer is niet schuldig aan overschrijding
— Dirk Bruins (@DirkBruins) October 31, 2016
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ook uit 2013: er is ruimte voor 10% koeien en 20% melk. Die grens blijkt reëel, want de botsing met het fosfaatplafond zit rond dat punt.
Ik wil hier ook fijntjes nog even wijzen op een artikel in FL van 19 september 2013, dus niet zo gek lang geleden, zeker niet als je het hebt over investeringsplannen en de middellange termijn:
- MELKVEEINDUSTRIE NL BELEEFT GOUDEN TIJDEN - (2 reacties!!!!)
Dus helemaal eens met veehouder Beukeboom! Goed gezegd Wouter!!
We Praten over te veel melk. Is dat zo?
Als de overheid nu eens niet zo stoer had geweest naar Rusland had het melk overschot vele malen kleiner geweest.
Volgens mijn gaat het nog steeds over teveel aan fosfaten,welke overigens netjes worden verhandeld op de buitenlandse markt.
Waar ik mij nog het meest aan erger is dat een ieder die gebouwd heeft netjes een vergunning heeft, zijn NB vergunning op orde heeft, de bouw uit het slop heeft gehaald samen met de staalfabriek en de toeleveranciers. Dat de melkfabrieken en de banken ons heeft verteld dat er ruimte is qua melk afzet(20%).
De burger ons dwingt tot diervriendelijk.
Nu hebben wij er ons voor miljoenen in gestort en nu zegt de overheid Bedankt voor jullie inzet voor de crisis , bedankt voor jullie inzet voor de boycot .Jullie zijn erin gestonken want wat jullie deden mocht eigenlijk helemaal niet.
Van Dam legt het briefje derogatie weer terug bij ons met de mededeling: los het zelf maar even op.
Ik vind dat de overheid mede verantwoordelijk of misschien wel verantwoordelijk is voor deze blamage.
Ik hoop dat de overheid ,die overigens al vele potjes uit brussel heeft laten leggen, nu maar eens een potje moeten gaan vrij maken om de stopper,dat zijn er veel, een goede regeling aan te bieden.
afz Wouter Beukeboom , een boer die nog even door wilt .
#46 Marco. Als teler van veilinggroenten in de jaren 90 was ik zelf 'schuldig' aan een slechte prijs, als ik te veel teelde en aanvoerde. Veilingtelers van voor de bijna-afschaffing van de veilingklok weten pas echt wat de vrije markt is in de landbouwwereld. (Akkerbouwers met bijv. uien ook). Wij weten wanneer wij zelf 'schuldig' zijn. Wij wel.
Frits van der Schans,
Als ik je reactie lees verwacht jij niet dat er via het voerspoor in combinatie met een geborgd systeem mogelijkheden gaan ontstaan om middels efficienter gebruik van fosfaat meer koeien te gaan houden. In de ontwerpwet is die mogelijkheid toch ingebouwd,. Waarom denk jij dat de mogelijkheid er uiteindelijk toch niet gaat komen?
Dat de cijfers een toename van fosfaat per ton melk laten zien zegt m.i. niet alles want was eenieder wel bezig om zo fosfaatefficient mogelijk te produceren? (de getallen die je opsomt kunnen ook verkregen worden door alle tonnen melk te delen door alle geproduceerde kg fosfaat met melkvee).
Diverse boeren die ik spreek blijven toch hoop houden op en regeling die efficientie beloont, volgens mij is dit ook een van de oorzaken van de groei zelfs na 2-7-2015.
Dat groei van de melkveestapel zeker achteraf gezien ongewenst is dat is wel duidelijk, maar een melkveehouder of melkveehouders die binnen de bestaande wet en regelgeving koeien heeft/hebben gehouden of zelfs uitgebreid heeft/hebben "schuldig"te verklaren dat gaat mij te ver.