Democratie is het minst slechte systeem, leerde Churchill ons. Er is genoeg op aan te merken, maar hierbij zijn dialoog, transparantie, tegenkracht en diversiteit onmisbaar voor goede besluiten.
Het is een roerige tijd met het bijzondere verloop van de wisseling van het Amerikaanse presidentschap, met een bijna-coup door de verliezer. Verlies neem je groots en niet als een stampvoetende kleuter.

Boeren weten wat winst en verlies is, dat hoort bij ons vak. Teleurstelling ook, maar dan richt je je als volwassene weer op en gaat verder. Soms voelt het alsof we te vaak verliezen, maar erin blijven hangen helpt niet.

Met de bestorming van het Capitol werd de kern van het democratische proces van gekozen volksvertegenwoordigers en het bekrachtigen van de verkiezingsuitslag geschoffeerd. Dit was hoogverraad in mijn ogen en zal gevolgen hebben voor Trump. Het was Old Sparky-waardig.

Het recht op demonstratie is een kernwaarde, binnen grenzen. We leven in een rechtsstaat, die ons beschermt, maar ons soms terechtwijst. In 2019 ging ik 4 keer demonstreren met de trekker en vroeg altijd toestemming en was verzekerd. Een trekker is alleen op de weg toegestaan voor bos- of landbouwkundig werk. Meerijden in een carnavalsoptocht of een demonstratie is de uitzondering.

Door met een trekker op bezoek te gaan bij mensen wiens mening je niet aanstaat, maken de Achterhoekse Jut en Jul ons boeren inmiddels tot een rariteitenkabinet, zoals de Sjamaan in het Capitol. Onder het mom van høken, kreeg zelfs Bennie Jolink een lesje en een bevroren rollade. Ook het geïntimideer richting collega’s, is democratie- en boeronwaardig. Het is boerenlompheid.

Wie is er bij ons de boerentrump? Nou? Al dat ge-opjut, dat ooit de gebroeders De Witt door het gepeupel vermoord liet worden. Kom op zeg!

Ik gruwel van boekverbrandingen, cancel-culture, beeldenstormen, ‘de ander’ ten koste van alles bestrijden, ‘zuiveringen’ en dring aan op een maatschappijvisie vanuit boeren bij onze bestuurders. De maatschappij vindt iets van ons, dus moeten we hen helpen, juist omdat de menselijke beschaving al sinds 10.000 jaar op onze boerenschouders staat. De enige weg die mogelijk is, is Boeren hebben een Oplossing. Voor boer en burger.
Dit artikel afdrukken