'Starten we de trekkers?' Met die woorden verscheen gisteravond een berichtje op de Facebookpagina van Agractie. De Nederlandse boeren zijn boos op minister Schouten van Landbouw omdat ze een feitelijk gezien onzinnige én voor hen nodeloos kostbare en risicovolle ingreep in de samenstelling van het voer dat koeien krijgen wil doorzetten, terwijl de boeren vinden dat ze haar een beter voorstel hebben gedaan. Dierenartsen vinden het plan van de minister slecht voor het welzijn van koeien. Vanavond debatteert de Kamer over de veevoermaatregel van de minister.

Vanmorgen liet Agractie de pers weten dat overal in Nederland boeren massaal op hun trekkers zouden willen klimmen om Den Haag te laten weten dat ze het niet pikken. Of ze daar iets mee bereiken, is maar de vraag nu het boerenfront uit elkaar is gevallen. Wel kan het tot fysiek geweld tussen staat en boer leiden.

Agractie liet tevens weten dat ze haar achterban heeft gevraagd op zijn minst te wachten tot morgen. Mocht de politiek vanavond ongunstig voor de boeren beslissen, dan wil de organisatie morgen de tractoren wel starten. Agractie zegt het ministerie te hebben geïnformeerd. De fracties van VVD, CDA en ChristenUnie zijn kritisch op de koppigheid van de minister.


UPDATE: 16u00

Het Algemeen Dagblad meldt dat Agractie vannacht al op pad gaat als als de Tweede Kamer vanavond akkoord gaat met de voermaatregel van de minister. "Dan gaan we met duizenden de weg op. We kunnen de boeren nu al bijna niet meer tegenhouden, zoveel woede is er. Maar we wachten eerst het Kamerdebat in Den Haag af. Als er een politieke meerderheid is die de maatregel verwerpt, dan blijven we thuis. Anders gaan we met z'n allen naar Den Haag. Niet morgenochtend, maar vannacht al’’, zegt Agractie-voorzitter Bart Kemp.

Ook de radicale Farmers Defence Force (FDF) roert zich weer, nadat recent een leegloop uit het bestuur plaatsvond. Voorzitter Mark van den Oever roept zijn achterban op nu al op weg naar Den Haag te gaan. Het AD weet te melden dat hij over "wilde acties" spreekt. Het FDF-bestuur zou vanavond om 20.00 uur al op het Binnenhof te vinden zijn.
de Volkskrant - Boeren boos over stijve poot Schouten in kwestie over koeiendieet: ?Onverteerbaar?
  • Deel
Druk af