Wereldwijd zit de whiskyconsumptie in de lift. Dat betekent dat whiskyproducenten in Schotland, om aan die groeiende vraag te voldoen, over hun landsgrenzen heen moeten kijken om aan voldoende 'moutcapaciteit' te komen. Ze vonden mogelijke partners in het Nederlandse Holland Malt (een dochter van Bavaria) en voercoöperatie Agrifirm, schrijft NOS.

Innovatief en lucratief
Het bleek niet moeilijk om telers te interesseren voor het verbouwen van brouwgerst. Brouwgerst moet onder meer een hoger eiwitgehalte hebben. Ate Bijlsma, een van de telers, is enthousiast. "We moeten toch ook innovatief bezig zijn. Nu hebben we nog geen meerwaarde van dit product. Maar binnenkort misschien wel, als de Schotten enthousiast zijn over onze teeltwijze en ons product." De whiskygerst moet zo'n 10% meer geld op gaat brengen.

Maar waarom graan telen voor Schotse whisky? Zet hier een paar ketels neer
'Een schil van 30 centimeter om de aardbol'
Bijlsma toont zich een bewuste boer. "Het beangstigt me soms dat de mens niet meer door heeft waar het om gaat in het leven: om een schil van 30 centimeter die om de aardbol zit. Daarop moet alles groeien en bloeien. Die schil zorgt voor ons voedsel. Moeten we zuinig op zijn." Maar ook zo goed mogelijk benutten. Hij kijkt alvast vol verwachting uit naar zijn 'fields of gold', in augustus.

Maar waarom graan telen voor genepte Schotse whisky? Zet hier een paar ketels neer. Laat die Schotten ons hier echt goede Friese en Groningse whisky leren maken, geef ze een aandeel en ga eens echt geld verdienen.

Fotocredits: 'brouwgerst', Agroweb.nl
Dit artikel afdrukken