Innovatief en lucratief
Het bleek niet moeilijk om telers te interesseren voor het verbouwen van brouwgerst. Brouwgerst moet onder meer een hoger eiwitgehalte hebben. Ate Bijlsma, een van de telers, is enthousiast. "We moeten toch ook innovatief bezig zijn. Nu hebben we nog geen meerwaarde van dit product. Maar binnenkort misschien wel, als de Schotten enthousiast zijn over onze teeltwijze en ons product." De whiskygerst moet zo'n 10% meer geld op gaat brengen.
Maar waarom graan telen voor Schotse whisky? Zet hier een paar ketels neer'Een schil van 30 centimeter om de aardbol'
Bijlsma toont zich een bewuste boer. "Het beangstigt me soms dat de mens niet meer door heeft waar het om gaat in het leven: om een schil van 30 centimeter die om de aardbol zit. Daarop moet alles groeien en bloeien. Die schil zorgt voor ons voedsel. Moeten we zuinig op zijn." Maar ook zo goed mogelijk benutten. Hij kijkt alvast vol verwachting uit naar zijn 'fields of gold', in augustus.
Maar waarom graan telen voor genepte Schotse whisky? Zet hier een paar ketels neer. Laat die Schotten ons hier echt goede Friese en Groningse whisky leren maken, geef ze een aandeel en ga eens echt geld verdienen.
Fotocredits: 'brouwgerst', Agroweb.nl
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor wie géén whisky lust is Hoekse Wodka (van aardappelen gemaakt) misschien een optie.
Proost!
Jarno, teveel is slecht voor je kop!
kwtnie wak woi zegge mar ut kumt r opner da ik wel wit wak woi zegge. Wa woi ik ok al wir zegge? Kwtnie k ben het alwer kwiet!
Ziejenouwel!
Al rijdend op mijn Przewalskipaard nipte ik aan mijn zelfgestookte Fryskwiskie.
Lijkt me een goede zin voor het nationaal dictee.