Omdat Nederland hét synthetische drugslab van de EU is, maar het maken van drugs illegaal, zit Nederland met een vervuilingsprobleem dat de samenleving schaadt via boeren en riolen. Dat schrijft de Gelderlander.

Volgens criminoloog Shanna Mehlbaum is het lozen van drugsafval een blinde vlek in beleid en handhaving. "In boerendorpen worden vee en land vervuild. Op welke schaal weet niemand. Bij drugslabs wijzen we op ontploffingsgevaar, maar de milieuschade blijft onderbelicht. Nederland is wel hét synthetische drugslab van Europa.”
Volgens het Nederlands Forensisch Instituut resulteert de productie van 1 liter drugs in18 liter drugsafval. In 2018 werd geschat dat in ons land jaarlijks 614 miljoen gram speed en 972 miljoen xtc-pillen worden geproduceerd; Inmiddels wordt in Nederland ook Crystal Meth gemaakt. Drugscriminelen moeten dan ook honderdduizenden liters chemicaliën lozen en doen dat zonder enige vorm van regulering. Het wordt domweg gedumpt in gierputten en riolen. Boeren die niet weten dat er drugsafval in hun mestopslag is gelopen, rijden het met de mest uit over het land. Het gaat om schadelijke stoffen als zwavelzuur, mierenzuur en aceton die voor ernstige chemische vervuiling van het milieu zorgen en leven doden.

Voor Thomas ter Laak van wateronderzoeksinstituut KWR is dat reden om te bepleiten voor veelvuldige controle van rioolwater. Daarmee kan de politie gerichter drugslabs opsporen. Hij pleit ervoor om in alle gemeenten onderzoek te doen naar drugslozingen op het riool. Dat geeft een goed totaalbeeld geven van de drugsproductie in Nederland. "Een lozing van drugsafval geeft een enorme piek van verontreiniging in het water. De meetgegevens bieden de politie een zoekgebied waar mogelijk drugslabs staan”, denkt Ter Laak.
  • Deel
Druk af