Biobased
Dat biologische grondstoffen de absolute basis zijn voor de landbouw, speelt in haar voordeel. Industriële sectoren, die vaak afhankelijk zijn van fossiele grondstoffen, zien de dag van vandaag hun voorraaden slinken en zoeken naar duurzame alternatieven. Landbouwproducten bieden soelaas. Er zijn steeds meer voorbeelden te vinden van landbouwers die via innovatief ondernemerschap een nieuwe markt aanspreken door industriële toepassingen van biomassa. Zo worden aromatische kruiden zoals mierikswortel, grote engelwortel of lavas, die al eeuwenlang in onze regio groeien, nu gebruikt als duurzame, biogebaseerde alternatieven voor chemische grondstoffen in cosmetica. Betrouwbare en eerlijke partnerschappen tussen aanbieders en afnemers vormen hier, net zoals in andere economische sectoren, de basis voor nieuwe kansen en welvaart.
Wordt afval een nieuwe grondstof, dan heb je een grondstofverklaring nodig. Dergelijke lasten moeten verlicht worden willen we de transitie naar cirulair werken écht stimulerenWie betaalt het?
En daar wringt wel eens het schoentje. De kerntaak van de landbouwer is en blijft het produceren van lekker en gezond voedsel. Terecht, want op dat vlak is consuminderen geen optie – we kunnen simpelweg niet zonder. Maar zijn positie aan het begin van de agro-voedselketen geeft de landbouwer vaak niet de nodige onderhandelmarge. De prijs die hij krijgt voor zijn product is vaak niet evenredig met de moeite die het hem kost om dat product op duurzame, circulaire manier op de markt te brengen. Het matchen van een specifieke vraag met aanbod klinkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk loopt dit zeker niet altijd vlot. Bovendien komt er vaak een hoop administratieve rompslomp bij kijken. Wordt afval een nieuwe grondstof, dan heb je een grondstofverklaring nodig. Dergelijke lasten moeten verlicht worden willen we de transitie naar cirulair werken écht stimuleren.
De landbouw speelt een cruciale rol in de brede omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie. Voor mij is dat een economie waarin de boer zich inzet voor een breed scala aan actoren en daar eerlijk voor wordt beloond. Boerenbond zet zich binnen verschillende projecten in om boeren te helpen bij zowel het circulair werken op de boerderij, als bij het hergebruiken van reststromen uit andere sectoren en het vinden van nieuwe afzetmarkten binnen de bio-economie. Initiatieven als Aromaroots, Hennep+, ZeroW en Waste2Func zijn daar voorbeelden van. Maar noch boer, noch Boerenbond, kan het tij alleen doen keren. Enkel als we allemaal een duit in het zakje doen, kunnen we effectief met minder meer gaan doen. Zeker als welgestelde West-Europeanen, bezitten we echt wel genoeg om gelukkig te zijn. Investeren we dan niet beter die euro meer in een eerlijk product, met een eerlijke prijs voor de producent, dan in extra goederen die ons niet of amper gelukkiger maken?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooi dat de landbouw de circulariteit als van nature in zich heeft en er al veel mee doet, zo lees ik. Ja, dat is mooi, maar toch wel een tikkeltje te optimistisch. Van mijn kant twee aanvullingen.
Ten eerste: er ligt een heel grote taak wat betreft circulariteit grotendeels buiten de landbouw: het terughalen van afgevoerde nutriënten vanuit stad en dorp. Vanuit de (voedselverwerkende) industrie zijner al heel mooie retourstromen, vanuit het riool is het nog maar minimaal, met alle lof voor wat er al wel gebeurt (struviet bij voorbeeld).
Ten tweede: de olifant in de kamer die we niet willen zien: de enorme import van nutriënten. Waarom zou daar niet ook de circulariteit op van toepassing moeten zijn? Wel dus. En als je daarover gaat nadenken kom je snel tot de conclusie dat de meest logische stap is: niet meer importeren. En anders voor iedere ton graan die in Rotterdam binnenkomt een equivalent aan mest-nutriënten terug naar land van herkomst. Maar of we daarvoor willen betalen.....