De Nederlandse stikstofcrisis kan voor 2025 worden opgelost als de overheid boeren dicht bij kwetsbare natuurgebieden onteigent. Dit zeggen drie onteigeningsdeskundigen tegen NRC.
Een dergelijke operatie vergt uitkoop van honderden boeren, en kost de overheid naar schatting 2 tot 3 miljard euro. Ontnemen van boerenland ligt politiek zeer gevoelig, maar is volgens de deskundigen juridisch vrij eenvoudig omdat daarvoor geen nieuwe wetgeving ontwikkeld hoeft te worden. Via de onteigeningswet kan grond aan boeren worden onttrokken. De bestemming van het land moet daarvoor van agrarisch gebruik worden aangepast in natuur. De rechter moet hiervoor toestemming verlenen.
En als dat zo is, moet de A1 dicht en moeten we ons leven heel diepgaand veranderen. Maar die consequentie accepteren we nietIn dezelfde editie van de krant protesteert boerenvoorman Sjaak van der Tak. Als je boeren hun land afpakt, vernietig je het familiebezit waar hun identiteit mee verbonden is. Dat pikken ze niet en het is niet nodig om de Nederlandse stikstofcrisis op te lossen, zegt Van der Tak.
Boeren voelen zich niet begrepen door algemene kranten, ontdekte weekblad de Groene onlangs. Dat lijkt te kloppen. Over boeren die onteigend worden, schrijft dagblad NRC dat ze niet alleen grond en stallen vergoed krijgen, maar ook gederfde inkomsten, eventuele verhuis- of verbouwingskosten en andere zaken. Een boer die onteigend wordt, ontvangt doorgaans een hogere vergoeding dan eentje die zich vrijwillig laat uitkopen. Het einde van hun identiteit - boeren hun heer en meester zijn op eigen land en bedrijf ontnemen - is geen probleem, want boeren krijgen er prima voor betaald. Een boer beleeft het anders. Hij vreest het verlies van de betekenis van zijn bestaan en voelt zich schuldig vanwege het doorknippen van de lijn met het familiebezit.
Wie moet wijken en wordt gecompenseerd, moet niet zeuren. Dat vindt de niet-boerenwereld. De krant biedt verdere ruimte aan dat argument vanuit een voorondersteld feit: boeren zijn de grote stikstofvervuilers van ons land.
Het amusante stikstofproces tegen Zandvoort ziet de niet-boerenwereld niet. Als de boeren weg moeten, mag er ook geen Grand Prix Formule I race op Zandvoort plaatsvinden. En als dat zo is, dan moet in ieder geval de A1 dicht en moeten we ons leven heel diepgaand veranderen.
Maar die consequentie zien burgers niet. Ze denken er niet eens over na. Dat hoeven ze ook niet omdat ze boeren als zondebok hebben. Verder horen ze wekelijks experts in de media die begaan zijn met het lot van de natuur. De verhalen over het redden van flora en fauna steunen burgers in hun gevoelsmatige recht om boeren te offeren op het stikstofaltaar en door te kunnen gaan met hun manier van leven.
Elders in Nederland komen onder de intellectuele leiding van oud-WUR-bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen, Amerikaanse geleerden op 3 september ouderwetse Nederlandse familieboeren uitleggen wat een duurzaam voedselsysteem is. Dat doen ze vanuit een totaal ander wereldbeeld dan dat van de experts van waaruit de NRC schrijft. De in Den Haag niet meer zo gewaardeerde oud-baas van die wereldwijd gerespecteerde WUR steunt de boeren volledig. Misschien komt dat omdat hij is geboren op een boerderij met koeien.
Het is tijd om na te denken of we wellicht van alle kanten de weg een beetje kwijt zijn geraakt. We moeten het hebben over onze wereldbeelden. Het maken en offeren van zondebokken is iets uit primitieve tijden.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vele ontgaat het hiet ook weer in essentie.
Wat overheid wil is dat boeren stoppen.
Boeren zijn niet allemaal 55+ ers en willen nog iets anders onernemen.
Antwoord overheid: kijk op ruimtelijke plannen.nl
Of te wel: computer say's no.
#40 Of zelf natuur ontwikkelen of een paar landhuizen erop een karper vijver graven parkeerplaatsen verhuren aan al die wandelaars en vogelspotters die als vliegen op het opbloeiende natuurgebied afkomen of verhuren voor zonnepanelen en als het verstand weer teruggekeerd is kan er weer op geboerd worden zonder dat je eerst een nieuwe bouwvoor moet oprijden.
Waarom moet een heel bedrijf onteigend worden. ? Alleen de melkkoeien als veroorzakers hoeven naast een natuurgebied onteigend te worden. Bedrijf kan ook gewoon met een bijpassende vergoeding omgezet worden naar een veel minder ammoniakuitstotende vleesvee, schapen- of paardenhouderij.
#34 ter info; als je ammoniak of NOx - rechten verplaatst van punt a naar b heb je enorme overboekings-verliezen. Ik leg uit; A zit bijvoorbeeld dicht bij de Neterselse heide en B woont daar verder van af, maar B woont dichterbij de Campina als A, De emissie Op de Neterselse heide wordt minder, maar op de Campina mag het niet meer worden. A heeft ,zeg, 1000 kg Ammoniak en de belasting van A op de Campina is veel kleiner als op de Neterselse heide. Nu komt daar een ingewikkelde berekening bij kijken, hoeveel B overhoud van de aankoop van A, maar dat is bijna niks. Nog geen procent. ( tenminste, zo geld het voor boeren. De overheid telt 1 op 1 in veel gevallen)
Wouter de Heij Boeren uitkopen nabij n2k gebieden EN de grond tegen gunstige voorwaarden ter beschikking stellen aan de buurboer. die met 30% van de vrijgekomen stikstofruimte mag groeien en verplicht extensiever gaat boeren als hij zich aan dit idee committeert.
Win-win in mijn ogen.