Na acties van Milieudefensie zette Jumbo de stap: het bedrijf wil een melk die flink wat verder gaat dan de weidemelk waar Nederland prat op gaat, maar waar consumenten van schrikken als ze weten wat het inhoudt. Terecht, want het betekent minder dan wat mensen zich voorstellen: een weidekoe loopt maar beperkt buiten.

Waarom zou Jumbo dure Nederlandse melk moeten betalen als het bedrijf bijvoorbeeld ook zou kunnen kiezen voor die heel grazige Ierse melk die zowel groener als goedkoper is?
Maar Jumbo zou niet genoeg voor willen betalen, schrijft Trouw, voor die betere-dan-weidemelk-melk.

Nu weet ik toevallig dat Ierse melk stukken goedkoper is dan de huismelk die FrieslandCampina voor Jumbo maakt, heel 'groen' gemaakt is en - net als Iers vlees - met een kloppend verhaal overtuigend in de schappen kan worden gezet. De vraag is dus: waarom zou Jumbo dure Nederlandse melk moeten brengen als het bedrijf bijvoorbeeld ook zou kunnen kiezen voor die heel grazige Ierse melk die zowel groener als goedkoper is?

Vraag aan de lezers daarom: waarom zou Jumbo te dure Nederlandse melk moeten brengen als bijvoorbeeld minstens zo goede en groene Ierse - van minder vervuilde weiden - veel betaalbaarder is? Kom niet aan met het argument dat onze melk anders naar het buitenland moet, want Nederland exporteert 80% van zijn melk tot in alle uithoeken van de wereld. Binnen de EU geldt bovendien een vrije markt, waartoe de Ieren behoren.

Jumbo gaat overigens op dit moment nog helemaal niet zo ver. Het bedrijf zegt dat het graag werkt met de Nederlandse melkverwerker die zo betaalbaar mogelijk én zo goed mogelijk kan werken. Dat individuele boeren daar niet allemaal aan mee kunnen doen, is hun zakelijke probleem, zo klinkt het.

Op twitter was over het onderwerp al het een en ander te horen:Dit artikel afdrukken