Nederlandse boeren protesteren doorgaans niet door middel van wegblokkades. Na oproepen om wegen te versperren in Amsterdam tijdens de Landbouwraad, riep staatssecretaris Van Dam van EZ - die in Europa 'minister van Landbouw' is - op tot kalmte.

Een uur geleden werd de bus met alle ministers die afkomstig was van de expositie Food to Be in Eindhoven en een bezoek aan een melkveehouder tegengehouden bij Diessen, in de buurt van Hilvarenbeek. Een groep boze melkveehouders van de actiegroep Innovatief uit de Knel protesteerde tegen de behandeling door de Nederlandse overheid van het fosfaatrechtendossier. In combinatie met de lage melkprijzen brengt bestuurlijk falen rond de totstandkoming van de Nederlandse melkveewet hun bedrijven in gevaar, betoogden de melkveehouders. De bus mocht niet vertrekken van het melkveehouderijbedrijf dat de ministers zojuist hadden bezocht.

Volgens een getuige zou ook Sieta van Keimpema bij de blokkade aanwezig zijn geweest. Van Keimpema ijvert al ruim een jaar voor een zelfregulerend systeem dat overproductie - de oorzaak van de lage prijzen - kan voorkomen.

Na een half uur mochten de ministers hun reis vervolgen. De boeren hadden toen hun hart gelucht.

Dit artikel afdrukken