Willen we iedereen voeden zonder de planeet te vernietigen, dan moeten we het volgens de Britse schrijver en milieuactivist George Monbiot over een radicaal andere boeg gooien. In zijn jongste boek pleit hij voor ‘boerderijvrij’ voedsel op basis van gisten en bacteriën, en voor data in plaats van romantiek.

Dat schrijft De Morgen over de Britse milieuactivist en publicist George Monbiot die steeds weer iets nieuws verzint om zijn jongste gedachten te verkopen. Als uitgangskamp kiest hij de Britse progressieve krant The Guardian waar hij al jarenlang voor schrijft.
Monbiot was ooit voor duurzaam vlees geworden nadat hij al vegan was geweest. Inmiddels is hij voor nucleaire energie en voor een de productie van dierlijk eiwit door bacteriën. Het is inmiddels mogelijk om in reactorvaten mico-organismen hoogwaardig eiwit te laten maken.

Deze nieuwe ontwikkeling betekent dat boerderijen niet meer nodig zijn voor de productie van dierlijke eiwitten. Het betekent tevens dat de dierlijke boer van de toekomst een heel groot bedrijf is, zoals Unilever, Nestlé en Procter & Gamble. Activist Monbiot is kennelijk niet bang om zijn kritische groene lezers te overtuigen van het groene potentieel van de wereld van het grote multinationale geld.

Monbiot schreef zijn jongste gedachten bij elkaar in het boek Regenesis. Het boek bevat een steunbetuiging van de jonge klimaatactivist Greta Thunberg.

Zoals de South China Morning Post duidelijk maakt, is de toekomst die Monbiot en Thunberg schetsen in Hongkong al begonnen: How climate change and overfishing drove this Hong Kong property manager to launch a cell-grown seafood business. In Singapore staat kweekvlees van kipcellen al sinds 2020 op het menu.

  • Deel
Druk af
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog