Het onderzoek waarop RTL zich baseert, bekeek de prijzen en opbrengsten van uien, witte kool voor zuurkool, peren, tomaten, koemelk en varkensvlees. Het is niet zomaar een 'onderzoekje' dat door belanghebbenden werd besteld. Het werd opgezet en gedaan in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Op een stil gehouden plek en tijdstip komen vandaag het CBL, de Farmers Defence Force, LTO Nederland en enkele CEO's van grote Nederlandse bedrijven bijeen om te spreken over Farmer Friendly, het keurmerk dat de volledige bottom line winst van supermarkten opeist om de financiële gaten die Nederlandse boeren ervaren op te vangen.
Naar verwachting zal het Farmer Friendly-voorstel van tafel gaan omdat een dergelijke subsidie tot het publieke en niet tot het private terrein van besluitvorming behoort. Mocht het komen tot een toeslag op boodschappen doen in Nederland, dan zal daar politiek over besloten moeten worden. Het lijkt er immers op dat een belangrijk deel van de boeren in Nederland zowel economisch als ecologisch geen toekomst meer heeft. Net zoals destijds gebeurde in de scheepvaart, moet besloten worden dat een sector of een deel daarvan niet zinvol meer met steunmaatregelen kan worden volgehouden. Er moet dan ook besloten worden over wijkers en blijvers; dat is een publieke en dus politieke in plaats van private kwestie. Het gebrek aan dekkend inkomen voor alle boeren lijkt in ieder geval de verkeerde analyse om het probleem aan te pakken.
-
Constructief overleg tussen CBL, landbouworganisaties en partijen uit de levensmiddelenindustrie
CBL -
Onderzoek: klagende boer heeft geen recht van spreken
RTL Nieuws -
Voedselprijzenmonitor geeft genuanceerd beeld
Resource -
Supermarkten verdienen goed, maar niet per se ten koste van de boer
Resource -
Nederlandse landbouweconoom: 'Neen, supermarkten worden niet rijk op de kap van de boer'
RetailDetail -
Dutch agricultural economist: 'No, supermarkets don't get rich off the backs of farmers'
RetailDetail -
14 januari: de dag voor Farmer Friendly
Farmers Defence Force -
Slag voor de boeren? Farmers Defence Force om tafel met CBL over eerlijke prijs voor producten
Hart van Nederland -
‘Kwartje is gevallen bij CBL’; CBL ziet potentie in FarmerFriendly
Veldpost/Agraaf -
Supers en boeren: voor 1 april concrete oplossing
Boerderij -
Boeren en supermarkten streven naar akkoord op 1 april
Nieuwe Oogst -
Geen concrete oplossing in overleg tussen boer en CBL
Boerenbusiness -
‘Supermarkten zien keurmerk Farmer Friendly wel zitten‘
Omroep Brabant -
Aardappelberg voor hoofdkantoor van supermarktkoepel CBL
NOS -
Boeren dumpen berg aardappelen voor CBL-kantoor
Nieuwe Oogst -
LTO trekt banden aan met FDF in Achterhoek
Regio8 -
Van der Tak in gesprek met Achterhoekse FDF-boeren
Nieuwe Oogst -
Boeren en supermarkten na ‘constructief overleg’: voor 1 april concrete oplossingen
BN/De Stem -
Supers en boeren: voor 1 april concrete oplossing
FoodAgribusiness -
Dag na ’constructief’ overleg met boeren: aardappelen gedumpt bij supermarktkoepel
Telegraaf
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#66 Sef, dank voor je reactie. Leuk
Om te beginnen, ik houd geen pleidooi voor overproductie. Ik zie liever krapte in de markt. Zul je zien, dat lost een heleboel problemen op. Mijn denkrichting om die krapte te bewerkstelligen is: scherpe natuur inclusieve eisen, en geen blootstelling aan de wereldmarkt. En wel op EU niveau.
Maar een overheid wil voedselzekerheid, anders kan ze morgen opstappen. En voedselzekerheid kun je in de landbouw alleen maar garanderen door overproductie. Daar is het landbouw beleid op gebaseerd. En dan moet er een mechanisme zijn om dat te reguleren. Bovendien, met zoveel kleine producenten, die alleen maar aan hun inkomen kunnen werken door kostenverlaging of schaalvergroting bevorder je een bepaalde ontwikkeling.
Je voorbeeld, dat je met jullie eiproductie al de gemeente kunt bedienen, het spijt me; hier zie je de vervuiling die het woord "kringlooplandbouw" = " voorzien van de regio" teweeg brengt. Je markt is de wereldmarkt, je handel is met het inpakstation, en de supermarkten weten wat logistiek het goedkoopst is. Het voorzien van de regio heeft trouwens niets met de kringloop van mineralen te maken. Dat dit genoemd wordt door politici is een gebrek aan kennis.
En nu kan ik het ook niet meer helemaal overzien, maar het algemene gebrek aan kennis van de landbouw zou best wel eens ten grondslag kunnen liggen aan het knip en plakwerk van regelgeving dat de door jouw gewenste omwikkeling van het bedrijf in de weg staat. Verstand van de veel verschillende bedrijfssystemen is ver te zoeken.
En wat de demotivatie betreft, ja, ik denk dat het een erg grote rol speelt. Het is toch niet leuk meer als je in de media elke keer weggezet wordt als gifspuiter, bodem uitmergelaar, dieren mishandelaar, subsidie trekker, milieuvervuiler, om maar wat te noemen.
#65 Het klopt dat bij vele jongeren het enthousiasme steeds meer ontbreekt om je leven te wijden aan de Nederlandse agrarische sector. Toch is de veroorzaker bij dit gebrek toch heel erg divers.
Bij vele jongeren zie ik onvrede omdat ze bang zijn niet op dezelfde voet door te kunnen boeren zoals het altijd op hun familiebedrijf is gegaan (verbeter mij als je het anders ziet). Bij hen denk ik dan.... open je ogen en pas je aan. Praat ook met je naaste omgeving. Geaccepteerd worden in eigen omgeving zorgt al voor veel minder frustraties.
Ik heb als jongere meer onvrede over bepaalde regelgevingen die ervoor moeten zorgen dat de intensieve houderij niet uit klauwen kan lopen. Denk hierbij aan productierechten. Deze productierechten zijn inderdaad hard nodig om bepaalde agrarische ondernemers in bedwang te houden. Het zorgt er wel direct voor dat andere denkers hierdoor gehinderd worden om te investeren in duurzamere oplossingen.
Ik zie bijvoorbeeld mogelijkheden in een zeer kleinschalige legpluimveehouderij. Nadeel hieraan is, dat door de kleinschaligheid de productiekosten per opgehokte hen direct groter worden. Wanneer ik meer dan 249 hennen wil houden, moet ik gelijk productierecten kopen en/of leasen. Dit zorgt ervoor dat dergelijke concepten en ideeën door de jongere generaties lastig uitvoerbaar zijn.
Het frustreert mij dan ook heel erg dat populistische en idealistische overheidspartijen podium krijgen door te zeggen hoe de landbouw in hun ogen zou moeten veranderen, maar "andere denkers" weinig mogelijkheden geven om uit het niets iets moois te kunnen beginnen.
M.b.t. je pleidooi voor overproductie heb je gelijk. Door overproductie kunnen wij hongersnoden tegengaan. Maar tot hoeverre is overproductie nodig? Bij ons op het familiebedrijf produceren wij zo'n 34.000 eieren per dag. Voor andere intensieve pluimveehouders een lachwekkend aantal. Toch kunnen wij bijna iedere inwoner in onze gemeente elke dag van een vers eitje aanbieden. Toch consumeren ze gemiddeld niet iedere dag een ei, wat betekend dat wij dus al overproduceren voor onze eigen omgeving. Hoeveel meer eieren moeten er dan voor onze omgeving geproduceerd worden om een voedselzekere situatie te creëren?
Jammer dat in deze discussie niet verder doorgegaan is op #14 "Agriculture is a special national interest requiring a special public policy."
Voor mij geldt, wat ik al eerder heb gezegd: Voedselvoorziening is een publieke zaak. En voedselzekerheid vraagt overproductie. En overproductie heeft lage prijzen tot gevolg. Dit vraagt om langjarig beleid van de overheid.
In de discussie mbt tot de wijkers spelen naast een goed inkomen ook andere factoren een rol. De demotivatie die op dit moment gevoed wordt, die zorgt voor een versneld proces, en weinig enthousiasme bij de opvolgers
# Renee
Gemiddelde supermarkt eigenaar staat in de quote 500 (prima?)
Als je in de recreatie werkt en je grootste investering alleen een yoga matje is, is het plafond snel bereikt.
Als boer heb ik geen invloed in mijn inkomen. Als er voldoende voedsel is dan is de prijs ruk.
Als de prijs hoog is dan is het ergens fout gegaan wellicht ook bij mij.
Bij waardering gaat het niet om geld dat zou jij toch moeten weten.
Een vriendelijke kelner krijgt fooien een programmeur niet, maar het geheel doet wat communistisch aan