Zo'n analyse staat echter niet los van de fysische (waterbindend vermogen, plasvorming en structuur) en biologische (regenwormen en onkruid) bodemkwaliteit. Om daar voeling voor te krijgen moet de boer zijn spade in de grond steken, kijken en voelen. Sinds een paar jaar is er een heel andere manier ontdekt: met theezakjes.
Ecologen van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een methode waarbij je gewone theezakjes, met "makkelijk afbreekbare groene thee en moeilijk afbreekbare rooibosthee" ingraaft en na 3 maanden weer opgraaft. Even laten drogen, wegen (zonder het labeltje) en je kunt via de de website van de Tea Bag Index de afbraakcurve van de organische stof in je bodem bepalen. De theezakjesmethode is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal aanvaarde methode, schrijft Vilt.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het theezakjesproject is een heel leuk project om op een makkelijke manier de natuurlijke afbraak van organisch materiaal in de bodem vast te stellen, maar de claims moeten niet overdreven worden. Als een boer op basis van een theezakje de afbraaksnelheid van organische stof in de grond weet, dan kan hij/zij op basis daarvan nog maar weinig doen, want wie weet welke afbraaksnelheid goed of slecht is? Het vervangt bovendien absoluut niet het onderzoek dat een boer zelf kan doen door waarnemen en ook niet het bodemchemisch, -fysisch en -biologisch onderzoek door het nemen van bodemmonsters. Als bijvoorbeeld een grond te zuur is moet er bekalkt worden en dat kun je met geen mogelijkheid zien aan de afbraaksnelheid van thee, maar dan moet je de pH meten.
En ik zou biologische thee nemen en een soort met zo min mogelijk toevoegingen als aroma's enz, wie weet wat daar anders van komt in je stukje grond. Gebleekte theezakjes, zou je daar ook nog eens op moeten letten? Volgens mij is het makkelijker om gewoon even goed te graven, als je wormen ziet is je bodem prima in orde..
Leuk en interessant onderzoek. Heb ff gezocht maar kon het niet snel terugvinden, waar zijn de theezakjes van gemaakt?
Indien van papier dan kon het organisch afbraakgehalte weleens verschillen van de plastic theezakjes.