De standaardmethode om de kwaliteit van een landbouwbodem te meten is het nemen van een bodemstaal. Daarop wordt vervolgens een zogeheten 'bouwvooranalyse' uitgevoerd. Die geeft een goed inzicht in de chemische bodemvruchtbaarheid.

Zo'n analyse staat echter niet los van de fysische (waterbindend vermogen, plasvorming en structuur) en biologische (regenwormen en onkruid) bodemkwaliteit. Om daar voeling voor te krijgen moet de boer zijn spade in de grond steken, kijken en voelen. Sinds een paar jaar is er een heel andere manier ontdekt: met theezakjes.

Ecologen van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een methode waarbij je gewone theezakjes, met "makkelijk afbreekbare groene thee en moeilijk afbreekbare rooibosthee" ingraaft en na 3 maanden weer opgraaft. Even laten drogen, wegen (zonder het labeltje) en je kunt via de de website van de Tea Bag Index de afbraakcurve van de organische stof in je bodem bepalen. De theezakjesmethode is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal aanvaarde methode, schrijft Vilt.
Dit artikel afdrukken