Bodemdieren als wormen, kevers en mijten zijn erg belangrijk voor de levenscyclus op aarde. Die cyclus komt in gevaar nu het aantal bodemdieren daalt, meldt BNR. Gerard Korthals van Wageningen Universiteit wijt de afname onder meer aan het intensieve gebruik van de bodem, zoals boeren dat doen. Korthals heeft enkele oplossingen. "We proberen bijvoorbeeld op kleinere schaal meer gewassen te verbouwen”, zegt hij. “Dat betekent dat je meer diversiteit hebt en het is goed op te pakken door de boer. Het maakt dan niet of je over heel veel hectares hetzelfde gewas hebt, of dat je al die hectares in stroken door elkaar heen teelt. Wij tonen steeds vaker aan dat dit ook economisch gezien rendabel is.”
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#10 gevaren bij drijfmest mixen
Punt 8 van de lijst in de link lijkt me ook heel relevant. Ik zou de lijst gestart zijn met hoe vaak je de putten mixt. Lijkt me niet handig om dat pas te doen net voordat je mest uitgaat rijden in het voorjaar...?
mestgassen onderschat
botulisme op bedrijf via mest
Helemaal geen handige uitvinding in mijn beleving: drijfmest.
Bijzonder dat dit stalsysteem al zolang zo populair is in met name de melkveehouderij.
Tikkie bijzonder voor "NL BV" met innovatie en techniek....
Wie zich écht interesseert in wormen kan op deze mooie zondagmorgen dit artikel van het Louis Bolk Instituut even lezen. Hier wordt overigens niet gerept over een daling van het aantal wormen. Misschien kan iemand boven water krijgen waar die claim vandaan komt? Niet zo lang geleden was er in Flevoland een structuurprobleem door de grote aantallen wormen in de grond die bodemdeeltjes verkitten en tot oogstproblemen leiden.
Er is een schat aan informatie in dit rapport te vinden, maar om even op twee van de reacties hieronder in te gaan: de manier van mest toediening op grasland: volgens het LBI rapport (pag 32) is het aantal regenwormen bij mestinjectie groter dan bij oppervlakkig toepassen van dezelfde hoeveelheid mest. Wel treden er veranderingen op in de samenstelling van de populatie: minder strooiselwormen. meer pendelaars. Verder lieten langjarige proeven met zwaarder en minder zwaar belasten van de bodem met machines weinig effect zien (pag 35).
Verder is er nuance in dit rapport: wormen dragen bij aan de vorming van o.a. lachgas en de opstellers suggereren dat er misschien wel een optimum is van het aantal wormen.
Femke, ik denk dat dat best eens zou kunnen kloppen. Maar ik weet dat je verlies van bodemleven niet volledig kunt compenseren met kunstmest. Dat is bedrijfseconomisch ook buitengewoon onverstandig.
Henric, ik doelde erop dat jij zegt dat dit aan het gras, of de gewasopbrengsten, zichtbaar moest zijn. Ik denk dat dit deels wordt gecompenseerd of gemaskeerd door kunstmest.
Wat betreft de negatieve tendens weidevogels denk ik inderdaad dat er een goede link te leggen is tussen de verplichting van bepaalde bemestingstechnieken. Bovendien had Henny Verhoeven, bestuurder NMV, recent een mooi statistisch overzicht met de afname van de weidevogels waar de hedendaagse maatschappelijke discussie over gaat, met daarnaast de cijfers omtrent toenemende tendens van predatoren en 'weidevogels' zoals de zwaan, reiger, ooievaar etc.
Femke, kunstmest wordt op de grond gestrooid, en komt door de regen relatief langzaam in de bodem terecht. Ik denk dat de concentratie in de bodem dan dusdanig laag is dat dat niet schadelijk is voor het bodemleven. Bovendien wordt kunstmest al heel lang gebruikt, en is de terugloop van de weidevogels voor zover ik weet iets van de laatste 25 jaar.
Overigens heb ik nog nooit gehoord van blauwzuurgas in mest, is er iemand die daar iets over kan vertellen?