Altijd maar die controverses, die richtingenstrijden en vooringenomenheid. Dat eeuwig in twijfel trekken van oude wijsheden door nieuwlichters. Die verwevenheid met de commerciële belangen van het bedrijfsleven. Die voortdurende verwarring: dan is dit weer niet goed voor je, dan dat weer niet.

De paniek is begrijpelijk. Het is ingewikkeld, tijdrovend en duur om met goed onderzoek aan te tonen wat het effect van voeding op de gezondheid is. Soms is het gewoon onmogelijk iets zinnigs te beweren, maar wordt het toch gepoogd. En dat in een tijd waarin de voeding de gezondheid bedreigt en er schreeuwende behoefte is aan duidelijkheid.

Tijd om de zaken eens op een rijtje te zetten, dacht Fiona Godlee, de hoofdredacteur van het BMJ, voorheen het British Medical Journal. Ze nodigde experts van beide zijden van de discussies uit om gezamenlijk een serie artikelen te schrijven met de intentie een compleet beeld te geven van de stand van zaken in de voedingswetenschappen.

En een fantastische serie is het geworden, dit Food for Thought. We kunnen allemaal met een gerust hart op vakantie – uitprinten die pdf en mee naar het strand - want een fijnere afsluiting van de discussie en een mooiere analyse van de sterke en zwakke punten kunnen we ons niet wensen.

De serie begint letterlijk bij de Egyptenaren en behandelt alle actuele onderwerpen. Na een leerzaam historisch overzicht van de ontwikkelingen in de voedingswetenschappen (geschreven onder meer door Darius Mozaffarian, voormalig Harvard-hoogleraar) zijn de thema’s: vet, koolhydraten, voeding en ziekte, voeding en diabetes, voeding en het microbioom, personalised nutrition, honger in de 21ste eeuw, overheidsbeleid en obesitas.

Stijl en toon van de artikelen zijn, zoals we dat kennen van de betere schrijvers onder wetenschappers, eloquent, doch helder en vol beschaafde autoriteit. Maar ook opvallend goed leesbaar, er wordt duidelijk voor een breed publiek geschreven.

Ook voor wie de ontwikkelingen in deze branche volgt, bevat de serie nieuws. Het spannendste artikel is wellicht Role of the gut microbiota in nutrition and health, over het microbioom. Het onderzoek naar wat voeding doet met de darmflora en wat dat oplevert voor de rest van het lichaam is duizelingwekkend Razend interessant wat daar nog te ontdekken valt, maar ook wat er al bekend is.

Aan de serie is meegewerkt door louter zwaargewichten, onder wie Walter Willett, Arne Astrup, David Ludwig, Frank B. Hu en Luc Tappy. Mannen die in de polemiek niet zelden tegenover elkaar staan. Het is een heel vreedzame gedachte dat ze kennelijk zo fijn hebben kunnen samenwerken. De geïnteresseerde leek profiteert van die bundeling van krachten. Zo moet het.

Dit artikel afdrukken