Om de obesitasepidemie in zijn stad in te dammen werkte Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, jarenlang aan een verbod op de verkoop van suikerhoudende frisdranken in supergrote bekers door restaurants, eetkarren, broodzaken, bioscopen en stadions. De wet die hij ervoor maakte zou vandaag van kracht worden. Gisteren gooide de rechter van het New York State Supreme Court roet in het eten. De rechter oordeelde dat Bloomberg zijn boekje te buiten was gegaan door de Board of Health van New York te laten beslissen in plaats van de City Council. De leden van de Board of Health worden door de burgemeester benoemd.

Bloomberg heeft al eerder zaken voor elkaar gekregen via de Board of Health, zoals een verbod op het gebruik van transvetten in restaurants (in 2006) en fluorisering van het drinkwater. Die zaken werden later door de City Council in regelgeving bevestigd. Ook was het de City Council die (in 2002) over het rookverbod in publieke ruimtes besloot. Maar dit keer is Bloomberg volgens de City Council te ver doorgeschoten met zijn 'bestuur door burgemeesterlijke decreten'. Dus werd er een rechtszaak aangespannen, door "New York Statewide Coalition of Hispanic Chambers of Commerce, The New York Korean-American Grocers Association, Soft Drink and Brewery Workers Union, Local 812, International Brotherhood of Teamsters, The National Restaurant Association, The National Assciation of Theatre Owners of New York State, and The American Beverage Association"

De rechter oordeelde dat de verbodsbepalingen complex en nauwelijks naleefbaar zijn. Supermarkten vallen bijvoorbeeld niet onder het stadsbestuur en kunnen gewoon doorgaan met het verkopen van grote bekers, ten koste van de broodjeszaak ernaast. Ook vond de rechter de redenen om andere dranken, die ook bulken van zoetstoffen en calorieën, vrij te stellen, 'verdacht'. En de mogelijkheid die in veel restaurants en eetgelegenheden geboden wordt om 'refills' te krijgen zet de beperking al helemaal op losse schroeven.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de vraag: hoe ongezond is het drinken van grote hoeveelheden suikerhoudende dranken. Voor Bloomberg is het helder, hij ziet het als een minstens zo grote bedreiging als roken. Hij zal dan ook tegen de beslissing in beroep gaan en zelfs pleiten voor nationale wetgeving.

Bloomberg is een vastbijter. De frisdranklobby kan z'n borst natmaken. Nederlands onderzoek, uitgevoerd door Martijn Katan, geeft Bloomberg gelijk.

Fotocredits: Dalboz17
Dit artikel afdrukken