Bedrijven als Beyond Meat en Impossible Foods gingen de strijd aan met de vleesindustrie en haar diepgewortelde belangen van vele honderden miljarden dollars. De vegan burger zou de volgende wereldveranderende disruptie worden. Big Meat was te verslaan. De Silicon Valley miljardairs van Apple, Facebook, Google en Microsoft hadden al voor disruptie gezorgd in vele industrieën. Ook vlees-maar-dan-anders-en-beter was een kolfje naar hun hand en ze investeerden gretig.
Impossible Food wist voordat het ook maar één burger had verkocht, $183 miljoen op te halen. Media, consultants en grote namen als Bill Gates en Leonardo DiCaprio creëerden een hype die de bedrijven katapulteerde naar waardes die met 9 nullen werden geschrevenDurfkapitalisten en investeerders kwamen uiteindelijk uit alle hoeken. Impossible Food wist voordat het ook maar één burger had verkocht, $183 miljoen op te halen. Media, consultants en grote namen als Bill Gates en Leonardo DiCaprio creëerden een hype die de bedrijven katapulteerde naar waardes die met 9 nullen werden geschreven.
Vlees nog springlevend
Big Meat is nog springlevend. Maar de wereldveranderende gelovers in disruptie hebben weinig boodschap aan reëel nieuws. Denk bijvoorbeeld aan het gezonde imago van nep-vlees, waar een deel van de Amerikanen al eerder voor viel. Nu daar onduidelijkheid over is (het is tenslotte bewerkt voedsel en heeft niet dezelfde voedingswaarde als vlees) haakt een deel van de bevolking al snel weer af.
Het alternatief voor vlees is niet bevredigend (genoeg). Ook al zou nepvlees een betere keuze zijn dan een fastfoodburger, daarmee is het nog niet gezonder.
Vegetariërs eten in een restaurant vaak liever een groenteburger en de vleeseter eentje gemaakt van vlees. De nepvlees-burger, ook al bloedt die 'echt', blijft wat vaker links liggen. Ook al omdat nep nog steeds een stuk duurder is dan echt vlees.
De nieuwsgierigheid is gedaald. Akkefietjes die in het nieuws komen, groot en klein, zijn slechte PR en helpen ook niet. De grote fastfoodketens schalen af of haken helemaal af. De verkoopcijfers vallen tegen. Ook grote voedingsbedrijven doen dat. Geen enkele plantaardige burger lijkt echt een doorbraakhit. Tyson, de grote vleeswerker die ook nep ging, schrapte zelfs zijn toekomstige 'miljard-dollar' merk.
Het maakt dat de aarde van de aandelen keldert. Personeel wordt deels ontslagen en projecten worden stopgezet.
Topman Ethan Brown van Beyond Meat wijst naar de twijfelzaaiende vleesindustrie voor de tegenwind. De hele veehouderij op z’n kop zetten, dat waren wellicht wat te grote woorden. De vleesjongens zouden verhalen over producten vol ongezonde chemie de wereld insturen. Ook zou de inflatie tegenzitten omdat er eerst meer vleesvervangers moeten worden gemaakt om de prijzen op een gelijk niveau met vlees te brengen.
Is het kommer en kwel rond nep? Bloomberg signaleert dat het alweer wat beter gaat met Impossible. Consumenten kopen nog wel imitatievlees, maar op een lagere frequentie. En er valt nog genoeg te innoveren.
Niettemin lijkt de tijd van agressieve groei en lenen voorbij. Wordt nep niche of breekt het door? Het kost gewoon tijd en gaat trager dan je denkt, zeggen nuchtere Hollanders als Jos Hugense van Meatless uit het Zeeuwse Goes.
Onderwijl groeit de belangstelling voor echt nagemaakt vlees: kweekvlees. In Nederland investeert zelfs de overheid mee. Bloomberg heeft inmiddels twijfels over de nieuwe hype. De smaak van plantaardige vleessoorten was het nog nie helemaal, ze waren bewerkt, geen echte vervanger van vlees en mogelijk ongezond. In het geval van kweekvlees zullen consumenten ontdekken dat het bergen energie kost. En dat was nou juist niet de bedoeling als je het klimaat wilt redden.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het digitale platform is de nieuwe middelman. Wat dat betreft niks nieuws onder de horizon. Daar waar het gaat om commodities of lang houdbare producten zal dat doorzetten. Al is er een afweging tussen "stenen en reclame" vs "thuis brengen (en reclame". Meuk kan veel te goedkoop via Amazone en DHL hier gebracht worden. Import van slavenarbeid natuurlijk (want goedkop arbeid in Azië. En import van troep (want wij Nederlanders denken dat we een schoon landje creëren als we stoppen met maken, alsof die schoorstenen er in China niet zijn).
Ik denk dat uiteindelijk alleen plezier, innovatie en creativiteit waardefactoren zijn waar 'voor betaald zal worden'.
Huib wat schieten we op met een groeiende bevolking van 15 naar 20 miljoen.
Wat schieten we op met een nieuwe iPhone.
Wat doen we met het getikt in op deze site.
Allemaal nutteloos toch?
Kaviaar vooraf, en kabeljauw met aardappelpuree en boontjes. Dubbele espresso na. Geen toetje.
Die investeerder? Investeerders zijn best grappige en inspirerende mensen. Dit keer ook. Het thema kan ik je niet vertellen maar ligt in de hoek van gezondheid (wie wil er niet het eeuwige leven). Geld klots nog over de plinten, maar rationeler dan paar jaar geleden. De rente staat hoger, en er is teveel verloren op lucht (lightyear?!). Technologie(platforms) moeten bewezen zijn.
Als je een goede technologische analist bent dan kan je nu als consultant best wat verdienen. Ik wordt nog wel eens gevraagd in een DD team. Altijd stress, maar ook leerzaam en goed voor het netwerk. En ja hoge tarieven (maar korte projecten).
Nog even, Wouter #16. Je beschrijft verschuivende, groeiende consumptie, met innovatie in functie van meer groei. Wat schieten we daarmee op? Als planeet? Of als mens? Waren de investeerders uit Dubai gevoelig voor de actuele milieuproblematiek?
Wat schafte de pot trouwens?
Wouter, waar dingen nog echt van moleculen gemaakt worden is het verkeer van elektronen natuurlijk toch ook bepalend. De aardappelhandel, om maar wat te noemen, gaat helemaal over plaforms waarin aanbieders met afnemers in contact komen. De 'middle man' is eruit verwijderd, Aardappelhandel Stam is slechts opslag en vervoer, het gaat direct van producent naar consument, dat is de belofte althans van de tweezijdige markt. Het mooiste is een bedrijf dat helemaal niets hoeft te produceren, bakken of processen, maar beide kanten van de markt faciliteert en verdient aan de transactie. Wel is opvallend dat er na de 'clicks' toch ook weer 'bricks' bijkomen, fysieke handel in winkels zoals Coolblue deed. Maar we dwalen af van de gehypte imitatieburger.
Vijftien jaar geleden schreef ik het boek Van Zolderkamer tot Miljoenenbusiness, over internetondernemingen (breipatronen.nl, startpagina.nl, hyves.nl maar ook marktplaats.nl en coolblue.nl). Zeer leerzaam en leuk om te doen, zou ook interessant zijn om de lieden van toen weer te spreken.
Er zijn innovaties die helemaal digitaal kunnen: Lezen, kijken, horen. We leven echter in een samenleving die vooral nog bestaat uit atomen en moleculen: reizen, eten, drinken. In mijn investeringsomgeving gaat het wel om platform-technologie maar niet meer om digitale platforms.