Maar je mist ze. De slager en de groenteboer en de eigenwijze kruidenier.
Dat ze uit steden en dorpen zijn verdwenen wisten we al. Het is nu weer eens vastgesteld in een rapport.
Ze kunnen het niet kunnen bolwerken. Maar er is iets anders. Dat wist ik niet. Geholpen door de wet wordt ze toegang onthouden tot winkelcentra. Iemand die in een winkelcentrum een plek huurt en er vanaf wil mag zelf een nieuwe huurder aanwijzen en dus wordt dat de huurder die hem het meeste sleutelgeld geeft. Erg?
Ja. Alle winkelcentra in Nederland zijn aldus veroverd door Blokker, Kruidvat, Hema, AH, Zeeman en noem er nog twee. Alle winkelcentra in Nederland zijn identiek. En stomvervelend. Voor wie het niet wist: Blokker is ook Bart Smit, Xenos, Marskramer, Leen Bakker, Intertoys en nog zo wat overal dezelfde winkels. Het werkt ook zo dat Blokker en een paar andere concerns samen uitmaken wie er in een winkelcentrum bij komt en wie niet.
Zie een fantastisch stuk hierover in NRC-Handelsblad van vanavond.
Het janken van de verhuurder.
Hij beroept zich op de wet. Maar ik roep alvast, weg met de Blokkers en visboer kom alsjeblieft terug! De huur moet drastisch omlaag.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het ingrijpen in marktprocessen is uiteraard het toppunt van egoisme, maar niet van immoraliteit. Het marktmechanisme is juist iets dat geen enkele relatie - noch positief, noch negatief - heeft met de moraal. Zo kan het gebeuren dat ondanks steeds meer behoefte aan speciaalzaken er steeds meer eenheidsworst komt.
Dat de wal het schip keert daar komen we (als mensheid) langzaam aan ook achter. Maar of de situatie van die wal en van dat schip ons na het keren ons bevalt?
Reactie op Wouter Klootwijk, 1 april, 17:24
"Onteigenen, daar voel ik voor."
Alleen maar omdat er steeds minder winkels zijn die een zekere Klootwijk graag in het straatbeeld heeft, moet bezit afgepakt worden? Toch wel het toppunt van egoisme, en immoraliteit.
Het is handiger om nuchter na te denken. Bij een steeds grotere eenheidsworst, zal er ook steeds meer behoefte komen aan speciaalzaken. Zo keert de wal het schip wel.
Na een bijna tweehonderd jaar durende 'exode rural' wordt het misschien tijd voor een omgekeerde 'exode urbain'. Vlamingen kijken me meestal verwonderd aan als ik duidelijk maak, dat het aantal inw/km2 in nederland hoger ligt, ondanks dat het er op het platteland veel leger uitziet.
Een ontvolkingsbeleid van stedelijke agglomoraties, vraagt om een ander distributiemodel. Enerzijds wel (gereguleerde/gelimiteerde) regionale winkelboulevards voor witgoed, electronica en meubels, maar parallel daaraan meer locale voedingswinkels, die sterkere banden hebben met de regionale producteurs. Locale buurtboerensupers naast bakers en slagers ?
Wishfull thinking..
Maar nu worden we ook in Zeeuws-Vlaanderen geconfronteerd met krimp en sluiten ook de kleine winkels in de afgelegen grotere dorpen...
Wouter schrijft dat de huur omlaag moet. Laten we beginnen met dat die huur op zijn minst gelijk moet zijn. De grote jongens betalen nl. zelfs MInDER per meter dan de kleine onderscheidende zaken. Soms betalen die per meter het dubbele. Vanuit de economische wet van de grote getallen snap ik dat. Maar is het slim?
Geachte Wouter K, Hollanders en Belzen kiezen in het stemhokje voor dit soort beleid.
Van de kant van de familie van mijn vrouw heb ik de teloorgang van de kleinhandel van dichtbij meegemaakt. De Dorpsstraat bij ons was vroeger de straat van de Hoogmartensen. Zij komt uit wat je een ondernemersfamilie kan noemen. Zij behoort tot de generatie die nog heeft meegeholpen in de winkel, maar ondertussen voor een ander beroep heeft gekozen.
Die tien procent: het maakt nog al wat uit of men de krant gaat kopen in de kiosk of in het grootwarenhuis. Of men bij de eenmanskapper gaat of in een lopende band-keten. Of men een stel kookpotten voor het leven wil aankopen of in de Blokker er om de vijf à tien jaar wil gaan halen.
Dat bedoel ik. De meerderheid is zo rijk in onze lage landen, dat een knipbeurt het dubbele mag kosten van 15 jaar terug. Dat men wegwerp verkiest boven duurzaam. Dat men het gesprek met de slager uit de weg gaat om zonder tijdverlies aan te schuiven in de vleesafdeling van de supermarkt.
Ik ben er zeker van overtuigd dat die tien procent de moeite is. Ik vind jou statement hierboven dus ook de moeite. Ook met tien procent kun geïnteresseerden kun je idd leefbare winkels openhouden. Hasselt staat er vol van. Winkels voor superrijken.
Ik zie geen tekenen van een wil bij de bevolking om uit het huidige economische systeem te stappen, waarbij je om het jaar een nieuw mobieltje kunt kopen, waar ik uit een hoek van de gemeente kom waar de eerste vaste telefoon werd geplaatst op mijn veertiende.
F**k Zeeman en Aldi's. Maar het is er wel errug druk, altijd.
Het gaat hier soms over Boerenwinkels op Foodlog. De werkbare modellen, succesvol toegepast in de praktijk, je kan er binnenstappen. Maar we zeuren hier lekker verder over de haalbaarheid. Da's ook een factor. Specialiseren tegenwoordig heet samenwerken. Samen. Werken. Zoals je terecht aangaf in je tekst: hard werken.