Het rapport 'Rentabiliteits- en kostprijsanalyse groenten in openlucht op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk' bestaat uit een rentabiliteits- en kostprijsanalyse over de periode 2010-2013 van de Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven.

De onderzoekers keken naar de groenten in openlucht ('vollegrondsgroenten') voor de industrie (groene erwten, groene bonen, bloemkool, spruiten, spinazie, wortelen, schorseneren en ui) en groenten in openlucht voor de versmarkt (bloemkool en prei). In Vlaanderen werd in 2013 op 37.453 hectare groenten geteeld, 71,5% voor de industrie en 28,5% voor de versmarkt.

'Familiaal arbeidsinkomen'
Op grond van de boekhoudgegevens van de Vlaamse groententelers die zijn aangesloten bij het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN), stelden de onderzoekers vast dat het 'familiaal arbeidsinkomen' dat een bloemkoolteler gemiddeld behaalt, uitkomt op €2.326 per hectare voor de industrieteelt en zelfs €4.998 voor de versmarkt. De nummers 2 en 3 blijven daar ver onder: wortelen leveren een familiaal arbeidsinkomen van €1.039 per hectare op, schorseneren €863 per hectare. Prei voor de versmarkt komt uit op €2.279.50 per hectare.

Arbeidsintensief
De onderzoekers brengen daarbij een nuance aan. Het familiaal arbeidsinkomen is wat beschikbaar is "als vergoeding voor de eigen arbeid van de bedrijfsleider en eventuele meewerkende familieleden. De kosten voor de eigen arbeid zijn dus nog niet in mindering gebracht". De onderzoekers waarschuwen dat de opbrengst van bloemkool niet zomaar met andere teelten vergeleken mag worden: "de teelt van bloemkool is arbeidsintensief en de vergoeding voor eigen arbeid belangrijk."
Dit artikel afdrukken