Hoe is het toch mogelijk dat we vergeten zijn dat bloed uitstekend opneembaar ijzer bevat en ons eten helemaal niet met schroot gepimpt hoeft te worden? Daar moesten we maar eens wat aan doen. Een mailtje van Diny Schouten dit weekend:

Vanwege de ijzerdiscussie van vorige week dacht ik EN NOU GA IK BLOEDWORST MAKEN! Ik had een zalige dag. Niets erin als ui, reuzel, bloed, eau-de-vie, crème fraîche, eieren, zeezout, knoflook, specerijen (net als 1ste pagina van Zola, De buik van Parijs...). Dus zonder bindmiddelen/zetmeel! Is VURRUKKELUK geworden, precies het eten (met wat gesmoorde appel en gepofte aardappel) wat ik wil eten - maar in Amsterdam onvindbaar is. Slager Frans Louman in de Jordaan heeft een uitstekende Belgische, maar gebonden dus de mijne - onze, ik maak hem samen met 'mijn' Floris- is onctueuzer. Er zit een Franse slager op de Albert Cuyp, met zelfgemaakte. Daar moet ik nog bij langs. De berichten zijn dat die te flauw van smaak zou zijn. Spaans, veels te peperig naar de onze. Nu nog klandizie voor de onze vinden, we hadden zaterdag de deur uitnodigend open, nog zonder resultaat... en ik moet nog aan zo'n rekje zien te komen, waarop je hem (het is een slang) drapeert. Het is een lekker dun puur worstje, dat zich houdt aan wat Ko Sliggers al schreef in Sus Domesticus: 'De Nederlandse bloedworst is vrijdik, met een diameter van minstens 10 cm. Er wordt meestal boekweit of roggemeel met het bloed vermengd. Het resultaat is een nogal melige worstsoort die in plakken gesneden, flink gekruid, gebakken en met gekarameliseerde appel verrijkt nog enigszins eetbaar is, maar die mijlenver verwijderd is van de verfijnde structuur en smaak van de Franse boudin of de Spaanse morcilla. Gemalen zwoerd komt ook in enorme hoeveelheden de Hollandse bloedworst binnen. In elk geval lekker goedkoop.

Ik zag die van Diny. Het is zo'n mooie dunne, met de dikte van een braadworstje maar dan per strekkende meter.
Wie wil proeven? Omdat het te gek is om al dat bloed en kostbare, voor mensen goed opneembare ijzer zomaar ongebruikt te laten, organiseert foodlog.nl graag een bloedworst-proeverijtje.





Dit artikel afdrukken