Dagblad Trouw volgde het spoor naar een van de Braziliaanse plantages die sinaasappelen levert voor sap van Albert Heijn en ontdekte dat daar in 2013 slechte werkomstandigheden heersten. Dat bleek uit een rechterlijke uitspraak vorige week, waarbij AH’s sapleverancier Louis Dreyfus veroordeeld werd tot een forse boete.

Wat is blockchain
Van plantage tot super, elke stap wordt geregistreerd door de blockchain. Dit innovatieve trackingsysteem verhoogt de voedselveiligheid en de zekerheid dat je koopt wat er op de verpakking staat. Nu laat Albert Heijn dit alleen nog zien voor het huismerk houdbare sinaasappelsap, maar ook andere eigen producten zullen volgen.

'Arbeidsomstandigheden nog altijd slecht'
“De afgelopen jaren zijn de omstandigheden voor sinaasappelplukkers niet verbeterd,” zegt eerlijke-handelonderzoeker Gisela ten Kate in Trouw. Ze vindt de introductie van de app een stap in de goede richting, maar “Albert Heijn moet zich ook verantwoordelijk gaan voelen voor de mensen in die keten.”

Vorig jaar bracht Ten Kate het rapport ‘Sap met een bittere nasmaak’ uit, waaruit bleek dat de arbeidsomstandigheden van de Braziliaanse sinaasappelplukkers onder de maat waren.

Rainforest Alliance certificering
De AH-sinaasappelen zijn gecertificeerd volgens de eisen van het Rainforest Alliance-logo dat volgens Milieucentraal betrouwbaar is. Bedrijven die het logo hanteren worden geacht de natuur te beschermen en bij te dragen aan betere werk- en leefomstandigheden van de boeren en hun families.

Albert Heijn zegt dat de omstandigheden op de plantage vanaf 2016 zijn gecertificeerd en daarom als in orde mogen worden beschouwd. Anita Scholte op Reimer van Albert Heijn vertelt ons teleurgesteld te zijn in de toon van Trouw. “We proberen de keten transparant te maken. Stap voor stap kunnen we voortgang maken en die voortgang zichtbaar maken. Nu worden we beschuldigd van het verhullen van zaken. Dat is de wereld op zijn kop.”

Dit artikel afdrukken