Dat zegt onderzoeker Daniel Glaser in reactie op het nieuws dat een team Chinese wijnproevers in een blinde test Franse en Spaanse wijnexperts versloegen. De Chinezen, nieuwkomers in de wereld van de vinologie, bleken beter te kunnen zeggen waar een wijn vandaan kwam en van welke druiven die gemaakt was, dan hun Europese collega's. Het nieuws sloeg in als een bom. Zelfs experts, zegt Glaser, kunnen wijn alleen maar herkennen als ze die in zijn complete context zien. Blind zijn we niet in staat om alleen aan de hand van smaak vast te stellen om welke wijn het gaat en of het een 'goede' is.
The Guardian - Chinese wine tasters beat French at own game in global contest
Lees ook
Hier een linkje naar de studie. Men vroeg een groep wijnproevers om diverse wijnen te beschrijven: een witte, een rode, en een witte met rode kleurstof E163. Die laatste werd beschreven in dezelfde termen als de rode wijn.
Nee Tom Dessler, bij bepaald licht - ik weet niet welk licht, ultraviolet? - kun je kleur niet onderscheiden Proevers kunnen dan niet zien of ze witte of rode wijn nippen. Dan blijkt dat ze wit en rood in hun hersens niet kunnen onderscheiden.
Ik vind zulks helemaal niet erg. Maar kapsones wijnzeikers door de mand. Heerlijk.
Ach, iemand heeft een keer wijnexperts voor de gek gehouden door een rode kleurstof aan witte wijn toe te voegen.
Hehe. Moet weer van ver komen, dit oude nieuws als nieuw in de krant. Het is al zo vaak aangetoond. Ook in Nederland. Ook onder professionele wijnproevers die toch echt denken dat ze er sjoege van hebben. Nee hoor.
Zelfs als ze weten wat er zo ongeveer in hun glas zit maken 'professionele' proevers er een potje van. Ik heb in de Volkskrant en in de Consumentengids een paar keer verslag van mogen doen van proeverijen. De laatste keer, in de Consumentengids, vervalste de redactie zelfs mijn verslag, omdat een van de proevers bij de bond werkte (inmiddels weg daar). Hij kon niet hebben dat ik aantoonde dat de proevers er een zootje van maakten. Ik stopte onmiddellijk bij de bond na de vervalsing.
En zal ik nog eens vertellen over een wijnkenner en publicist die tijdens een blindproeverij van champagnes en prikwijnen die geen champagne mogen heten, uit riep: 'Eindelijk een echte champagne'.
Het was een Spaanse prikwijn en hij was bedorven. Ik kan er nog altijd pret om hebben.