Op Foodlog wezen zowel Nick Trachet als Wouter Klootwijk op de in onze streken vergeten verjaardag van Nicolas Appert, de uitvinder van het bewaarbaar maken van voedsel in blik. De Franse overheid noemde hem een uitvinder in dienst van de mensheid.

Ondanks groei van ingeblikte visproducten, blijkt blik steeds minder populair te worden. De verkopen stiigen niet meer, maar lopen terug. Dat blijkt uit een Amerikaans rapport over 'blik'.

Het nieuws is opmerkelijk. Een groeiend deel van de wereldbevolking krijgt de middelen om eten te kopen in plaats van het zelf in materiële armoede te verbouwen. Blik biedt veilig, goed en goedkoop voedsel dat op één centrale plek in de wereld gemaakt kan worden en van daaruit overal naartoe kan worden vervoerd. De sterk groeiende vraag naar gekocht voedsel in de wereld zou doen verwachten dat het in trek zou zijn. Toch is dat kennelijk niet zo. De terugloop in de verkopen van blik én de snelle groeicijfers van obesitas in dergelijke landen geven te denken. Wellicht tonen ze aan dat de voedselaankopen in de nieuwe tot welvaart komende landen beter besteed zouden kunnen worden aan goed blikvoer.

Fotocredits: Soup!, uitsnede, Scorpions and Centaurs
Dit artikel afdrukken