Gisteravond vond het eerste debat in de Rode Hoed serie It's food, stupid' plaats. Voor het eerst werd er gebruik gemaakt van twitter onder hashtag #foodstupid. Het publiek in de zaal had duidelijk kritiek op staatssecretaris Bleker die boontjes uit Kenia promootte omdat ze daar goedkoop door een Nederlandse teler die voor lokale Afrikaanse werkgelegenheid zorgt worden geteeld. Toen hij de zaal in de loop van de avond verliet, bleek hij zijn boontjes achteloos achter te hebben gelaten. Veel bijval oogstte Carolyn Steel met haar pleidooi voor de noodzaak van een nieuw sociaal contract.
Een jonge 'gewone' boer betoogde dat zijn koeien graag een luchtje scheppen in de wei maar liever naar binnen komen dan in de wei blijven. Een Rotterdamse stadsboer kondigde aan binnenkort een tuin van 2 hectare aan te leggen die wél rendabel is, pal naast het Westland waar de tomaten en komkommers vrijwel structureel voor minder dan de kostprijs weggaan.
Het volledige twitterverslag is hier te vinden. De zaal reageerde duidelijk en direct met getwitterd voetengestamp en handgeklap op een behendig door debatleider Felix Rottenberg geleide discussie.
Het verslag werd voor Foodlog samengesteld door @josien.
Op CLM.nl is een verslag van de avond en een beschrijving van de verdere debatreeks te vinden.
Dit artikel afdrukken
Het verslag werd voor Foodlog samengesteld door @josien.
Op CLM.nl is een verslag van de avond en een beschrijving van de verdere debatreeks te vinden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Keniaanse Boontjes verpakt in een plastic zakje , zonder zuurstof neem ik aan om de houdbaarheidsdatum op te rekken. In welke gassen de boontjes verpakt waren is niet ter sprake gekomen. Verder vond ik het een interessante debatavond , vooral ook na het officiele gedeelte. Een nadeel was dat er op een zeker moment geen treinen meer rijden , maar goed ook daar leer je van.
Mijn vraag aan Henk Bleker was gisteren in de rode hoed, waarom we de afzet van streekproducten, binnen de schoolrestaurants op (basis)scholen in Nederland niet als kans zien en onmiddellijk oppakken. Zo kan de lunch op scholen namelijk mooi los komen van incidentele project subsidies. PPS maar dan net IETS anders.
Als directeur van de Stichting Tijd voor Eten was ik aanwezig bij de Balanstop 25.01 in Madurodam en wil u vooral ook deelgenoot maken van de woorden van voormalig staatssecretaris Willem Vermeend. Hij stelde namelijk dat het probleem van overgewicht waarschijnlijk sneller wordt opgelost wanneer het onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken zou komen te vallen. Nu ligt dat bij het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport. Ik was onder de indruk van Vermeends woorden en geloof dat hij gelijk heeft. Nu investeren in gezond eten en bewegen voor jongeren, levert ons land in de toekomst grote financiële voordelen op.
Zelf zou ik ook graag het ministerie van Sociale Zaken betrekken. Daaronder valt namelijk de kinderopvang. Willen we in Nederland echt iets veranderen met het lunchen op school, dan zal ook de kinderopvang daar een serieuze rol in moeten gaan spelen. Op teveel scholen in Nederland wordt het tijdstip tussen 12 en 13.30 uur niet gezien als verantwoordelijkheid van het onderwijs. De leerkracht gaat pauze houden en goedwillende vrijwilligers – meestal zonder enige pedagogische scholing – nemen het over. Ter illustratie: voor onderwijs is per kind per uur vier euro beschikbaar, voor buitenschoolse opvang ongeveer zes euro per uur en voor de tussenschoolse opvang slechts 20 euro per jaar. De wet Kinderopvang handelt nog alsof de meeste moeders thuis zitten en tussen de middag de kinderen van school halen, maar inmiddels is de wereld veranderd. Laat kinderopvangorganisaties dit hiaat professioneel opvullen.
Maar drie ministeries goed samen laten werken is ook geen sinecure. Wellicht is een soort Deltacommissaris voor overwicht een optie? Die staat boven de ministeries, heeft budget en kan als bruggenbouwer optreden richting het bedrijfsleven. Ik zou dan graag iemand zien die wel de juiste partijen selecteert, want in tegenstelling tot Paul Rosenmöller geloof ik niet in de oprechte betrokkenheid van het grote bedrijfsleven. Het voelt toch vooral als imagebuilding. Ik word verdrietig als ik lees dat Albert Heijn onder een gezonde lunch een mueslireep verstaat. Eerder deze maand presenteerde ook de GGD Amsterdam de resultaten van het project ‘Gezonde Lunch op school’, waar JOGG ook bij betrokken is. De kinderen op de bijbehorende foto’s kregen chocomelk en hagelslag. Waarom houden we het niet gewoon simpel en laten we cateraars uit de buurt een echt gezonde lunch verzorgen met producten uit de regio? Kinderen leren meteen over groente en fruit, krijgen geen mueslireep, maar een lekkere appel. Het project ‘Jointhepipe’ is ook zo’n voorbeeld dat laat zien hoe simpel het kan zijn. Geef kinderen bij de lunch gewoon water en geen chocomelk of frisdrank.
In mijn ogen heeft JOGG een leuke poging gedaan om een gezonde lunch op te zetten, maar kunnen we met zijn allen concluderen dat dit toch een stuk beter kan. Zet die partijen bij elkaar die echt en integer strijden tegen overgewicht en doe dat onder auspiciën van een soort Deltacommissaris die boven alle partijen staat en vooral keuzes maakt die echt in het belang zijn van kinderen. En hou het vooral simpel: eten uit de buurt en kraanwater op tafel, maar wel met professionaliteit.
Onze aanpak is te zien via http://www.tijdvooreten.nl/relaties/introductie
Doris Voss
Directeur Tijd voor Eten
www.tijdvooreten.nl
http://www.tijdvooreten.nl/relaties/
Ach, Bleeker. Eind april 2008 stond in NRC Handelsblad een interview met scheidend VN-voedselrapporteur Jean Ziegler. Die stelt dat er voldoende voedsel in de wereld is en dat de productie van sperziebonen e.d. in Afrika voor de Europese markt onder druk van het IMF wordt gedaan om de schulden af te lossen. De eigen bevolking heeft er nauwelijks baat bij.