Dat meldt De Boerderij.

Bleker refereert aan hoogleraar en NRC columniste Louise Fresco om zijn uitspraken te legitimeren. Onlangs verscheen een WUR-promotie waarin zij stelde dat plofkip wel duurzaam maar niet diervriendelijk is. De kersverse promovenda heet Sanne Dekker. De stelling dat plofkippen een onprettig leven hebben bewees ze niet in haar onderzoek. Ze beperkte haar onderzoek tot de duurzaamheid van plofkip.

Voor insiders is het geen nieuws. Diervriendelijke houderijvormen, en met name biologische, hebben lagere rendementen. Daarom noemen technisch georienteerde landbouwkenners het onduurzamer. Natuurbewuste landbouwkenners hebben een houding die lijkt op die van het publiek en stellen dat hogere rendementen van voedsel waar we sowieso minder van zouden moeten eten niet het juiste perspectief bieden.

Het is opvallend dat Blekers uitspraken komen kort na de recente Nieuwsuur-uitzending over de 'staatskolchoz', een voorgenomen grote kippenstal annex slachterij in Grubbenvorst. Die stal claimt grote diervriendelijkheid te combineren met een hoge mate van duurzaamheid. Er werd op Foodlog veel over gediscussieerd de afgelopen dagen. Dierwelzijnsactiviste Dafne Westerhof twitte 'Ik volg de discussie op Foodlog, die interessant is omdat er zoveel kanten aan zitten. Gek word je er van!'

Fotocredits: Guido van Nispen
Dit artikel afdrukken