Nachtelijke blootstelling aan blauw licht laat de bloedsuikerspiegel van mannelijke ratten stijgen en hun suikerconsumptie toenemen. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Straatsburg en de Universiteit van Amsterdam. Ze presenteerden hun bevindingen tijdens het jaarcongres van de Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB) in Utrecht.

Om te onderzoeken wat het effect was van blauw licht op de eetlust en voedselkeuzes van ratten, kregen de beestjes standaard knaagdiervoer, water, reuzel en suikerwater aangeboden. De ratten kozen, na een uurtje blootstelling aan blauw licht, en masse voor het suikerwater.

Uit eerder onderzoek bleek dat bepaalde cellen op het netvlies van het oog gevoelig zijn voor blauw licht. Die cellen zouden de informatie meteen overbrengen naar de gebieden van de hersenen die de eetlust reguleren. Op deze manier zou obesitas "sterk gecorreleerd zijn" aan blootstelling aan blauw licht.

Alhoewel dit onderzoek is gedaan met ratten, reageren ook mensen op blauw licht. Onderzoekers zijn er nog niet over uit of het een goed of een slecht fenomeen is. Blauw licht zou mogelijk de bloeddruk verlagen, maar ook het slaapritme verstoren en een factor zijn bij borst- en prostaatkanker.
EurekAlert - Blue light at night increases the consumption of sweets in rats
Reageer
  • Deel
Druk af