Een blauw licht-blokkerende 'veiligheidsbril' zou jongeren die niet van hun smartphone los te branden zijn, kunnen helpen om ‘s nachts beter te slapen, stelt de Britse onderzoeker Iroise Dumontheil.

Gewoon minder naar het schermpje turen helpt ook. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers op basis van een studie naar het effect van schermgebruik op het slapen, dat ze presenteerden tijdens de European Society of Endocrinology Annual Meeting 2019.

Aan het onderzoek deden 55 tieners tussen de 12 en 17 jaar mee. Een groep keek 4 uur per dag of meer op zijn schermpje, de andere minder dan een uur per dag. De intensieve gebruikers, deden er bijna een halfuur langer over om ’s avonds in slaap te vallen dan tieners die maar een uur of korter naar schermen keken. Dat ging gepaard met slaapstoornissen en moeite om ’s ochtends wakker te worden, schrijft The Independent.

In een gerandomiseerde proef lieten de onderzoekers de tieners een week lang óf 's avonds een blauw licht-blokkerende bril dragen, óf minder naar hun schermen kijken. Met behulp van dagboeken en draagbare sensoren werd het slaapgedrag bijgehouden.

Al na een week zonder schermgebruik vielen de tieners 20 minuten eerder in slaap, sliepen ze beter en werden ze de volgende ochtend sneller wakker. Of ze nu de bril op hadden, of gewoon helemaal niet meer op hun schermpje keken. Het al dan niet gefilterde licht maakt niets uit. En dat legde Maarten Keulemans recent onomwonden uit. Het is een voorbeeld van wetenschap die van verkeerde aannames uitgaat.
Independent - Special glasses could stop phone screen light disrupting your sleep
  • Deel
Druk af