In de Ondertussen van vrijdag 18 oktober vallen mij deze berichten op:

- Een van de problemen van wind- en zonne-energie is dat het niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt. De energieaanvoer is dus niet constant en daarom heb je back-up capaciteit nodig. Batterijen en accu's dus, om de energie in op te slaan. Maar de huidige batterijen hebben hun beperkingen en zijn - denk aan delfstoffen als lithium en kobalt - onvriendelijk voor milieu, mens en landbouw. Britse wetenschappers hebben er iets op gevonden. Een 'batterij' van laagjes gevouwen en aangedrukte polymeerfilm. Net als bladerdeeg. Daar keken ze dan ook de kunst van af. (ScienceDaily)

- 800.000 schapen lopen er in Nederland rond, maar een schapenwollen trui van eigen bodem zul je er niet vinden. Nederlandse schapen worden gehouden voor hun vlees, of als levende grasmaaimachines. Hun wol is letterlijk waardeloos. Ze worden wel geschoren: de 2 miljoen kilo wol die dat oplevert gaat linea recta naar China. Dat zou anders moeten, vonden 2 Nederlandse ondernemers. Ze maakten 250 truien van 100% Nederlandse wol (RTL Z). Ehm, nou ja, de schapen liepen in Nederland. Tachtig schapen leverden hun vachtje in. De wol werd in Italië gewassen en gesponnen. Terug in Nederland kwam er nog wat Nederlandse merino- en Groninger alpacawol bij - anders zou het teveel prikken. Breien gebeurde in Baambrugge. Kostprijs van dat al? €400 per trui. Maar je koopt er al een voor €180.

- Dankzij een nieuwe Green Deal kun je vanaf 2025 zonder gewetensbezwaren naar 19 grote festivals. De festivals worden 'circulair' (Metro). Een circulair festival gaat nog wel een beetje verder dan herbruikbare festivalglazen met statiegeld. Denk 'afvalvrij'. Composteerbare etensbakjes, urine waar fosfaat uit teruggewonnen wordt, groene stroom, herbruikbare decorstukken. Maar ook aan schoon vervoer en internationale artiesten die hun vluchten compenseren. En de bezoekers? Die komen natuurlijk met de trein of fiets; naar Lowlands, North Sea Jazz, de Vierdaagse Feesten en de Zwarte Cross.

Ken je die mop van die man die al zijn leven lang tankt voor €25? Hij komt alleen steeds minder ver. Een nieuwe en tegelijk oude manier van denken over energie vestigt zich ongemerkt in grote bedrijven. De Franse energiegigant Engie heeft allang door wat er gaat gebeuren: energie wordt zo schaars dat niet het leveren, maar het besparen van energie hét businessmodel van de toekomst wordt. Energie wordt zo schaars, dat het tegen een lage marge verdeeld zal gaan worden. In zo'n markt is het echte geld alleen te verdienen aan zoveel mogelijk besparend energiegebruik, zodat je toch nog een eind komt voor die eeuwige €25. Engie wordt geleid door Isabelle Kocher (Het Financieele Dagblad). Net als de meest moderne duurzaamheidsonderzoekers (Foodlog) pleit ze voor besparen als next level van duurzaamheid.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken