In de Ondertussen van vrijdag 15 november vallen mij deze berichten op:

- Duitsers maken zich vrolijk over ons nieuwe stikstofsukkelgangetje (AD), zelf moeten ze inbinden met bladblazen; dat wil de Duitse minister van Milieu (NOS). Bladblazers maken te veel herrie, stoten uitlaatgassen uit (als ze niet elektrisch zijn tenminste) én ze kunnen dodelijk zijn voor insecten die tussen de bladeren leven en overwinteren. Dat kan natuurlijk niet in een land dat juist om de insectensterfte terug te dringen zelfs zijn boeren in het harnas jaagt. Weg met die krengen, zou je zeggen. Maar dat mag niet. Een algeheel verbod kan niet vanwege Europese regels en mededingingswetgeving.

- In krap 30 jaar zijn we in Nederland de helft meer kilometers gaan rijden (CBS). In 2018 reden personenauto's (89,08 miljard km), bestelauto’s (9,62 miljard km), zware vrachtvoertuigen (9,03 miljard km) en bussen (0,7 miljard km) samen 150,6 miljard kilometer op de Nederlandse wegen. Een record. In 1990 was dat nog 102,0 miljard kilometer. Opvallend in de cijfers: er zijn meer personenauto's op de weg, maar die rijden gemiddeld minder kilometers. Ook wordt het wagenpark steeds ouder. Volgens de BOVAG hebben we "het oudste, minst veilige en meest vervuilende wagenpark van Europa" (BNR). Al het verkeer samen was in 2018 goed voor 17% van de stikstofuitstoot. Benieuwd naar het aandeel van de elektrische auto? Die reden in 2018 3,2 miljard kilometer bij elkaar. Dat komt neer op 2,7% van de totale autokilometers.

- De Belgische supermarktketen Colruyt gaat samen met de KU Leuven en het Vlaams instituut voor Biotechnologie een darmflora-onderzoek doen. Vierhonderd proefpersonen met metabool syndroom krijgen gedurende 5 maanden gepersonaliseerd voedingsadvies om te zien of daarmee hun gezondheid en darmflora verbeteren (RetailDetail). Ze gaan daarvoor hun boodschappen doen bij Collect&Go, de online boodschappendienst van de super. "Dit is voor ons de enige manier om zo'n grootschalig onderzoek te kunnen doen", zegt onderzoeksleider Mathys. "Via de klassieke kanalen krijgen we dit soort studie nooit gefinancierd."

Premier Mark Rutte is aan een charme-offensief begonnen. Na de 'roerende verhalen' en het 'echt goede gesprek' van de lunch op het Catshuis (Boerderij) bezocht hij boeren in het Brabantse Deurne (NOS). Ook die verhalen "neemt hij mee terug naar Den Haag."
Frankrijk bereidt zich voor op de eerste verjaardag van de Gele Hesjes (AD, via Topics). De beweging kan nog altijd rekenen op steun van 55% van de Fransen. Nepplastic uit visafval en algen (BBC), hoe mooi wil je de kringloop hebben? En gooi je rustig een scheut drank in je eten omdat bij het koken de alcohol toch verdampt? Dat blijkt niet helemaal te kloppen (Nu.nl). Ongemerkt drinken kan je zomaar overkomen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken