Eerlijke kans op de internationale markt
"Geef duurzaam werkende producenten, hier en in het Zuiden, een eerlijke kans op de internationale markt. Hoe? Bijvoorbeeld door taksen te heffen op niet-duurzaam geproduceerde voeding en door onze markt open te stellen voor alles dat op een duurzame manier geproduceerd is, van waar het ook komt," zegt Schollaert op Knack.
"Het is tijd dat onze politici ook inzien dat dit de te bewandelen weg is. Want de huidige, grootschalige monocultuur verslindt onhoudbaar veel energie, water en pesticiden. We moeten een prijs kleven op de schade die dit aanricht voor mens en milieu. Dat kan in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) die in september opgesteld worden," vervolgt Schollaert. "Als we onze markt openstellen voor alles dat geproduceerd is met respect voor toekomstige generaties, dan komen we ongetwijfeld een pak dichter bij de ontwikkelingsdoelstellingen. De producenten in het ontwikkelende Zuiden zullen de kansen die de internationale markt hen aanreikt, met beide handen grijpen."
Oxfam-Wereldwinkels stelt zich ten doel het onrecht in de huidige handelsrelaties bekend te maken bij het brede publiek. De oproep van Schollaert past in dat streven.
Is deze oproep een verfrissend geluid, in deze tijden van vrijhandelsakkoorden en het opheffen van handelsrestricties? Of is het een naïef en onhaalbaar ideaal?
Vertel wat jij ervan vindt.
Fotocredits: Oxfam Wereldwinkels
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is ook bizar natuurlijk Norbert, zoveelste bewijs dat al die mallotige certificering een elite kwestie van de happy few in de westerse wereld is, kleine niche, je voorstel lijkt me heel logisch, maar haalt het in deze boze wereld natuurlijk absoluut niet, en wordt binnenkort nog veel bozer vrees ik, na dat TTIP verdrag of hoe het heten mag.
Dat je bij Lidl chocolade voor 95 cent per reep kunt kopen, is misschien goed voor de minder bedeelden bij ons, maar maakt de wereld niet beter (armoede Afrika, cacaoboeren die omschakelen naar rubber of palmolie - veel mensen geen werk - de problemen lossen we op met belastinggeld door vluchtelingen tegen te willen houden).
Dat er door kleine boeren in de Amazone, die cacao halen uit het oerwoud, het Unesco Biosfeer Sumaco, opeens 5000 dollar per jaar moet worden opgehoest om een EKO-keurmerk te krijgen, is bizar. Dat wij - ik spreek namens Chocoweb - vervolgens ook EKO-gecertificeerd moeten worden omdat we de in Ecuador verpakte chocolade (met keurmerk) door willen leveren aan biologische winkels, is ook bizar, vooral omdat dit bijna 500 euro per jaar kost + keuringskosten, dus alleen al het eerste jaar 1000 euro. (Als we direct aan de consument leveren, hoeven we niet EKO-gecertificeerd te zijn.)
Los van de transport-aspecten, klopt hier iets niet. Goedkope bagger van beschimmelde en door ziekte aangetaste cacaobonen en boeren die door opkopers worden bedonderd, kan voor een habbekrats op de markt worden gebracht.
Dus wat mij betreft: belast niet-eko en betaal daarmee de eko certificering.
Vandaag een kas van -stadslandbouw open dag- bezocht waarin ik jongetje Opperdoezers zag oogsten met de greep in een kas , is dat duurzaam? onbetaalde arbeid, dure kasbouw, subsidies van de gemeente, maar toch, mijn vingers jeukten, wat een genot, die schitterende knollen zo uit de grond tevoorschijn wippen!
Dikke duim Han, ik had het niet mooier kunnen verwoorden.
Groot gelijk dat je hiermee de mensen die toch al weinig groente en fruit eten/kopen nog verder achterop zet, die kopen het dan helemaal niet meer. Bioprijzen moeten gewoon omlaag eerst, zodat die meer gelijk komen en ik niet hoeft te kiezen tussen een bloemkool van 1,50 of 1 van 3 euro, want dan weet ik dat ik voor 1,50 ga terwijl ik 3 euro best een keer kan missen. Als de 1 1,95 zou kosten en de ander 2,25 dan zou ik(indien die groot genoeg is, maat van de kool telt ook mee)die bio kiezen. Te grote prijsverschillen zorgen ervoor dat de meeste mensen gewoon geen bio kopen, we willen wel, maar onze knip heeft ook iets in de pap te brokkelen en ondanks dat je het zou kunnen betalen kiezen de meesten echt voor de goedkopere.
Duurzaam geproduceerd waar dan ook, toe laten tot onze markt. Na de transport per schip c.q. vliegtuig lijkt me dat de duurzame productie te niet is gedaan door alle CO2 uitstoot bij de transport. Niet duurzaam belasten met belasting. Pracht idee maar moeten we de minimum inkomens dan laten verhongeren? Wordt deze groep Nederlanders afgeschreven als waren ze melaatsen in de Middel Eeuwen. Hoe kan Oxfam een dergelijk voorstel lanseren. Is Oxfam totaal de weg kwijt en heeft ze geen idee hoe we de voedselzekerheid op de aarde moeten pareren? Zeker niet met belasten van voeding, omdat ze niet volgens Oxfam idee zijn geproduceerd. Willen ze voedsel voorziening Duurzamer maken, zullen ze moeten beginnen met de ontvolking van het platteland tegen te gaan en de Land Grabbing een halt toe roepen tevens moet het patenteren van Genen verboden worden. Dan kunnen de lokale mensen weer hun eigen voedsel produceren volgens hun eigen duurzame methoden en via kweekwerk hun aan de lokale omstandigheden aangepaste rassen verbeteren.