Nu blijkt volgens het CBL:
Voor houdbare biologische producten is geen markt in Nederland. De supermarkten gaan zich daarom meer toeleggen op de verkoop van verse artikelen.
Dat zegt branche-organisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Uit onderzoek blijkt dat consumenten bereid zijn voor biologische versproducten zoals groente, eieren en vlees een meerprijs te betalen, maar bij houdbare artikelen is dit niet het geval.
Waarom koop je nou biologisch: omdat het vers is of omdat het biologisch is? Zijn niet-biologische groenten dan niet vers? Ik begrijp die consumenten - De Consument ? - in ieder geval niet meer. Zou het komen omdat hij denkt 'wat uit de fabriek komt, komt uit machines en heeft niks met de natuur te maken?' Maar komt een 'gewone' stronk boerenkool dan uit de fabrieken in Vlaardingen? De consument moet toch weten dat dat niet zo is. Toch?
Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe die consument dan de 'groene', hybride Toyota Prius ziet. Die komt uit de fabriek, maar is vriendelijk voor de natuur. Een 'biologische' auto - als hij dat niet was zou hij immers nooit gemaakt zijn.
Verhouden een Hummer en een pak Hagelslag zich dan tot elkaar als een Prius tot een biologische peul? Als dat zo is, is er toch ruimte voor biologische Pindakaas.
Kan een consument me z'n gevoel dienaangaande misschien eens uitleggen?
Het CBL is in ieder geval snel klaar met bio hagelslag en pindakaas en gaat over tot vers:
Het CBL denkt dat met betere voorlichting over de productiemethoden en bijvoorbeeld proeverijen in supermarkten de bestedingen aan verse artikelen nog verder kunnen worden opgekrikt.
Pech nou dat we steeds meer niet-vers eten. Aan biologische K&K-maaltijden (ooit door iemand gesignaleerd?) zal de consument immers ook wel geen behoefte hebben. Netzomin als aan biologische Cup-a-Soup.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Marleen, weet jij wat biologische zalm eet? (ik ook niet, ben het aan het uitzoeken, maar het schijnt niet biologisch te zijn)
Ik wil nog even reageren op de zalmdiscussie.
Ik kocht een keertje uit nieuwsgierigheid biologische zalm en merkte dat mijn maag hier beter op reageert. Laat me het zo stellen: ik eet niet uren later nog zalm, wat bij gewone zalm regelmatig voorkomt.
Als het dus enkel voor ons beiden is, en niet voor een groot diner, koop ik regelmatig de biologische. Als het voor vele eters is, loopt het prijsverschil wel op.
Zelf eet ik liever wat minder, maar beter
Sterker nog: daarom heeft Calvé nu Pindakaas met minder vet, maar wel veel "suikers". Het is niet heel onwaarschijnlijk dat het om HFCS gaat. Dat is een volkomen loze 'suiker' die een van de snelste opwekkers van Diabetes II is. Hoe een oplossingsstrategie zich zo in de weg kan zitten.
Grappige opmerking, maar pikzwarte ernst. Tot dergelijke uitwassen - en verwarring onder mensen die heus niet gek zijn - geven de briljante IKB en andere gezonde keuze logo's steeds meer aanleiding.
Maak je borst nat en let op!
Fred, in pindakaas zitten verzadigde vetten. De Gezondheidsraad en daardoor het Voedingscentrum en daardoor de Consumentenbond denken dat deze vetten verkeerd zijn. Vandaar dat de Consumentenbond dit in hun opruiende blaadje schrijft...
Even over biologische pindakaas: In het Leidsch Dagblad stond gisteren (10-03-07) een artikel over test door Conumentenbond uitgevoerd m.b.t. pindakaas. Er stond onder meer in dat biologische pindakaas minder gezond zou zijn door de aanwezigheid van verkeerde vetten. Nou bestaat de biologische pindakaas van de natuurwinkel volgens het etiket uit slechts pinda's en zeezout. Wat zou daar "verkeerd"aan kunnen zijn?