Bij de Groenlose vestiging van slachter Vion zijn tijdens een steekproef van de GGD op 212 medewerkers, 45 medewerkers (21%) positief getest op besmetting met het SARS-CoV-2 virus. Nadat dit bekend werd, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tijdelijk gestopt met keuren. Dat betekent dat de slachterij stil komt te liggen.
Vion verklaart dat alle geteste personen gezond waren. De GGD eist geen maatregelen ten aanzien van de procedures van Vion.
De positief geteste medewerkers van Vion Groenlo gaan voor twee weken in thuisisolatie; dat geldt ook voor bewoners van de huizen waarin deze personen verblijven in quarantaine voor twee weken. In het kader van berichten over besmettingen met corona in de grensregio rond Groenlo werkt Vion nauw samen met de GGD om tests te faciliteren.
Vion benadrukt een cruciale onderneming te zijn in de voedselvoorziening. Juist de vestiging in Groenlo is dat voor Nederland. Daar worden de zogeheten conceptvarkens van het bedrijf geslacht, zoals de 1-ster en de biologische varkens. De afzet daarvan vindt voornamelijk in Nederland plaats, zodat sluiting kan zorgen voor lege schappen of vervangend aanbod uit de andere slachterijen van Vion.
Tweede Kamer - Informatie inzake melding GGD bij een vestiging van een slachthuis in Groenlo | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vion verklaart dat alle geteste personen gezond waren. De GGD eist geen maatregelen ten aanzien van de procedures van Vion.
De positief geteste medewerkers van Vion Groenlo gaan voor twee weken in thuisisolatie; dat geldt ook voor bewoners van de huizen waarin deze personen verblijven in quarantaine voor twee weken. In het kader van berichten over besmettingen met corona in de grensregio rond Groenlo werkt Vion nauw samen met de GGD om tests te faciliteren.
Vion benadrukt een cruciale onderneming te zijn in de voedselvoorziening. Juist de vestiging in Groenlo is dat voor Nederland. Daar worden de zogeheten conceptvarkens van het bedrijf geslacht, zoals de 1-ster en de biologische varkens. De afzet daarvan vindt voornamelijk in Nederland plaats, zodat sluiting kan zorgen voor lege schappen of vervangend aanbod uit de andere slachterijen van Vion.
#12, Sander, daar bedoel ik zeker niet mee dat die problemen erg nog altijd zijn. Vion en Dieenbescherming hebben destijds zware maatregelen getroffen. Ik wil er wel mee zeggen: die waren mede gebaseerd op een strikte lokatiescheiding. Dat zal nu niet mogelijk blijven.
Ik denk dat de vraag van Coen relevant is. Het laat zien hoe kwetsbaar de voedselsystemen met alle eisen die we daaraan stellen ook in ons deel van de wereld zijn, c.q. juist daarom zijn.
#11 Dick, ik zou als VION ook zeggen, dat de productie door andere vestigingen wordt opgevangen. Het evt. slachten op andere locaties van biologisch of 1-ster zal wel gaan, mits er capaciteit is. Indien dit echter niet lukt, heb je wel huisvesting specifiek nodig voor biologisch of 1-ster.
Daarbij lijkt ook VION Retail dicht te gaan, waar consumenteneenheden tbv. retail wordt gemaakt. Incl. de centrale locatie van De Groene Weg, het biologisch onderdeel van VION.
Laten we de vraag simpel stellen, zou VION voldoende capaciteit hebben (of add. capaciteit kunnen realiseren, kunnen schuiven in capaciteit) om de uitval van 600 medewerkers en 2 locaties voor een periode van 2 weken en de hiermee samenhangende urgente vraag en aanbod op te vangen?
Ja natuurlijk wordt het verplaatst. Ik mag van VION en hun klanten wel verwachten dat ze iets afspreken over business continuity. Dat is vaak een klanteis bij grote retailers
En Dick, je linkt naar een bericht uit 2013. Dat is wel lang geleden hoor.
Coen, in een persbericht meldt Vion het nieuws vanmorgen als volgt (let op de laatste zin:): De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft na overleg met de GGD het besluit genomen om de 600 medewerkers van de slachterij Vion in Groenlo de komende twee weken in thuisquarantaine te houden. Eerder maakte de GGD bekend dat 45 medewerkers positief testten op corona. Dit besluit heeft tot doel om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vion verleent vanzelfsprekend alle medewerking en houdt intensief contact met alle medewerkers gedurende deze periode totdat zij weer aan de slag mogen gaan. De vleesproductie wordt tijdelijk verplaatst naar andere vestigingen van Vion in Nederland.
De productie wordt dus verschoven. De conceptvarkens werden ooit in Groenlo geconcentreerd na fraude met het 1-ster varken, een en ander omdat de controles van de Dierenbescherming onvoldoende robuust waren om de sterren van ieder technisch en uitgesneden vleesdeel te kunnen garanderen.
Op last van de veiligheidsregio alle 600 medewerkers 14 dagen in thuisquarantaine. Het lijkt erop dat dit zowel het slachthuis als retail betreft. Dit gaan we in het schap vanzelf merken...
En in de stal, even (conservatief) uitgaande van een slachtcapaciteit van 4000 varkens per dag, zijn over 14 dagen, 48.000* extra varkensplaatsen (of slachtcapaciteit) benodigd. Onder 1-ster of biologisch concept...
*uitgaande van 6 dagen per week slachten en voor het gemak 1ste Pinksterdag als productiedag meegenomen